Αγροτικά

Κίνδυνος για το 40% της ιταλικής παραγωγής

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ιταλικής ελαιοκομικής οργάνωσης Unaprol, η κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες την περιοχή της Puglia -περιφέρεια όπου παράγεται περίπου το 50% του ιταλικού ελαιολάδου- έχει βάλει σε κίνδυνο περίπου το 40% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου για την ελαιοκομική χρονιά 2018/19.

Η Puglia είναι μία από τις ιταλικές περιοχές που επλήγησαν περισσότεερο από το κύμα παγετού και χιονιού που χτύπησε την Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ζώνες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι Bari, Barletta, Andria και Trani, περιοχές στις οποίες βρίσκονται περίπου 130.000 εκτάρια ελαιώνων και έχουν μέση παραγωγή 420.000 τόνων ελαικάρπου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Unaprol “πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κλάδο: οι εκτιμήσεις των ζημιών είναι όλο και χειρότερες και τα νέα που μας φτάνουν από τους παραγωγούς σχετικά με τις καλλιέργειες είναι πολύ ανησυχητικά”, τόνισε ο κ. David Granieri, πρόεδρος της ιταλικής οργάνωσης.

“Με τις απώλειες που εκτιμάται ότι θα έχουν οι περιοχές Bari, Barletta, Andria και Trani, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε το 1/3 της παραγωγής ελαιολάδου της Puglia την επόμενη ελαιοκομική χρονιά. Μιλάμε για μια περιοχή που παράγει το 50% του ιταλικού ελαιολάδου. Επομένως, καταλαβαίνουμε εύκολα τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει αυτή η κατάσταση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά -πάνω από όλα- με βελτίωση του εθνικού σχεδίου για το ελαιόλαδο”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ιταλικού φορέα.

Πηγή: mercacei.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button