Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Καλαμάτα: Στην πρώην Νοσηλευτική οι 60 μετανάστες

Εξήντα μετανάστες ήταν αυτή τη φορά τα θύματα των παράνομων διακινητών που εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος, νότια του Βενέτικου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι φερόμενοι ως διακινητές 3 Ουκρανοί συνελήφθησαν από τους άνδρες του Λιμεναρχείου αμέσως μόλις το ιστιοφόρο έδεσε στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στην πρώην Νοσηλευτική Σχολή του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο νέο Δημαρχείο.

Η κινητοποίηση για τον εντοπισμό του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες, ξεκίνησε μετά από μια πληροφορία που αξιοποίησε το Λιμεναρχείο Πύλου και ενημέρωσε σχετικά το Αρχηγείο του Σώματος. Η πληροφορία έλεγε ότι διακινητές θα παραλάβουν παράτυπους μετανάστες από ακτή της Μεσσηνίας, εντός του Μεσσηνιακού Κόλπου. Ετσι, οργανώθηκε επιχείρηση για τη σύλληψή τους με τη συνδρομή του σκάφους του Λιμεναρχείου Πύλου, καθώς αυτό της Καλαμάτας ήταν σε άλλη αποστολή.

Την αξιοποίηση των πληροφοριών επιβεβαιώνει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στην ενημερωτική ανακοίνωσή του.

Το ύποπτο σκάφος, το ιστιοφόρο “Portsee” σημαίας Delaware, εντοπίστηκε 15 ναυτικά μίλια νότια του Βενέτικου, υπερφορτωμένο με 63 αλλοδαπούς επιβαίνοντες (47 άνδρες, 10 γυναίκες και 6 παιδιά). Αρχικά οι χειριστές του αρνήθηκαν να σταματήσουν τον πλου για να διενεργηθεί έλεγχος -μάλιστα το σκάφος έκανε και ελιγμούς- αλλά τελικά ακινητοποιήθηκε από τους λιμενικούς και αναγκάστηκε να παραδοθεί.

Το “Portsee” οδηγήθηκε συνοδεία 2 περιπολικών σκαφών του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου από νωρίς είχε σημάνει κινητοποίηση για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών. Με τον κατάπλου στο λιμάνι συνελήφθησαν οι 3 χειριστές από τους 63 επιβαίνοντες, ηλικίας 29, 23 και 29 ετών, φερόμενοι ως διακινητές. Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι 60 μετανάστες είχαν μεταφερθεί οδικώς από την Αθήνα σε παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης, όπου επιβιβάστηκαν στο ιστιοφόρο, με σκοπό τη μεταφορά τους στην Ιταλία, πιθανότατα τη νύχτα της Παρασκευής.

Το σύντομο ταξίδι επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι μετανάστες ήταν μια χαρά, ακόμα και τα παιδιά δεν έδειχναν ταλαιπωρημένα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν κυρίως Ιρακινοί και Σύροι, που είχαν έγγραφα της Ελληνικής Πολιτείας, είτε προσωρινής παραμονής είτε αίτησης ασύλου.

Στο λιμάνι πέρα από το προσωπικό του Λιμενικού βρέθηκαν αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Παύλος Μπουζιάνης, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Οικονομάκου, η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας, στελέχη και Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι μετανάστες φιλοξενούνται στην πρώην Νοσηλευτική φρουρούμενοι από το Λιμενικό -σήμερα θα τους αναλάβει η Αστυνομία- με τη φροντίδα του δήμου και του Ερυθρού Σταυρού.

Οι 3 διακινητές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή σήμερα – αύριο.

Γ.Σ. eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button