Ελλάδα

«Καμπανάκι» κινδύνου για ένα στα δέκα εμφιαλωμένα νερά

Τουλάχιστον ένα στα δέκα εμφιαλωμένα νερά περιέχει επικίνδυνους για την υγεία μικροοργανισμούς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), ενώ βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα θεωρούνται κυρίως οι κακές συνθήκες διανομής και αποθήκευσής του.

Σε μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών οι οποίες διενεργήθηκαν τμηματικά από το 1995 ως το 2003 και από το 2004 ως το 2008 και κατά τις οποίες εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια, και αποικίες μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο ουροποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν και ο αριθμός των μικροοργανισμών στην αρχική πηγή του εμφιαλωμένου νερού είναι συνήθως χαμηλός, στις μελέτες που έγιναν αναφέρεται αύξηση αυτού του αριθμού, ύστερα από τη διακίνηση και αποθήκευσή του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Μεγάλη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό δημιούργησε και έρευνα του Πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε προ διμήνου, καθώς σε ανάλυση δειγμάτων από 259 μπουκάλια νερού που παράγονται σε εννέα χώρες, εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σωματίδια στο 90% των δειγμάτων. Το πιο συχνό είδος πλαστικού μέσα στα εμφιαλωμένα νερά ήταν το πολυπροπυλένιο, δηλαδή αυτό που χρησιμοποιείται και στα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών.

Ο διευθυντής εργαστηριακών ελέγχων του ΕΦΕΤ, δρ Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, οι οποίοι όμως δεν περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των μικροπλαστικών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί κάποιες αρνητικές επιδράσεις από τα μικροπλαστικά σωματίδια στην ανθρώπινη υγεία.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη έρευνα, δεν έχει αποδειχθεί αν τα σωματίδια πλαστικού που εντοπίστηκαν στα εμφιαλωμένα νερά προήλθαν από το πλαστικό μπουκάλι, καθώς τέτοια σωματίδια εντοπίστηκαν πρόσφατα και σε γυάλινα μπουκάλια. «Πολύ φοβάμαι ότι η βασική αιτία για την παρουσία τέτοιων σωματιδίων βρίσκεται στη γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη», λέει ο κ. Μπαρμπέρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΦΕΤ διενεργεί περίπου 100 ελέγχους σε ετήσια βάση στις εταιρείες και τις πηγές και σπάνια εντοπίζονται προβλήματα μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Τα περισσότερα ακατάλληλα δείγματα προκύπτουν στη διανομή και την αποθήκευση των καταστημάτων λιανικής.

Βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα αρκετών εμφιαλωμένων νερών είναι οι απαράδεκτες συνθήκες αποθήκευσής του ιδιαίτερα σε περίπτερα, πρατήρια βενζίνης, αναψυκτήρια και μικρά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές. Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΑΚΟΕ σε αρκετές εταιρείες διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι κυκλοφορούν νερά με ανώνυμες ετικέτες σε νησιά και εκτός Αττικής. Παράλληλα, στους αποθηκευτικούς χώρους δεν τηρείται η θερμοκρασία των κάτω των 18 βαθμών Κελσίου, ενώ αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 30 και 38 βαθμών. Τέλος, σε πολλά σούπερ μάρκετ οι αποθηκευτικοί χώροι είναι κοντά σε ψυγεία και ψυκτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα το νερό να θερμαίνεται.

cnn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button