ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Κατατέθηκε η πρόταση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Λιμανιού Μαραθόπολης

Κατατέθηκε η πρόταση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης” προυπολογισμού 6.700.000,00 ευρώ.

Την πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Ανάπτυξης Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης υπέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου χθες το πρωί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 6.700.000 ευρώ και η πρόταση κατατέθηκε στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ενίσχυση Υποδομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας» του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 , το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, εγκρίθηκε η τροποποίηση της υπ΄ αριθμ. 435/13-12-2017 Απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σχετικά με την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας για το έργο: «Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης».

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης κα. Νικολάκου ανέφερε πως οι εργασίες βελτίωσης στο λιμάνι της Μαραθόπολης αποτελούν ένα πάγιο αίτημα της περιοχής από το 1994. Στη συνέχεια, τα «έβαλε» με τη βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κα. Κοζομπόλη, η οποία κατά την πρόσφατη περιοδεία της στην Τριφυλία ανέφερε πως τα χρήματα του προγράμματος δεν θα φτάσουν για να καλύψουν την πρόταση για το λιμάνι. Η κα. Νικολάκου ανέφερε πως, «Και για να μαθαίνουμε, γιατί είναι ντροπή, είναι ντροπή να είμαστε και ν’ ασκούμε εξουσία στην περιφερειακή Αρχή και ή να καθόμαστε και στα έδρανα της Αντιπολίτευσης ακόμα και να μην ξέρουμε πως λειτουργούν τα Τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Είναι ντροπή για ένα βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να λέει ότι τέλειωσαν τα λεφτά της συγκεκριμένης Πρόσκλησης και να μην ξέρει ότι τα Τομεακά προγράμματα είναι διαφορετικά από τα Περιφερειακά προγράμματα. Στα Περιφερειακά προγράμματα, πολλές φορές, κάνουμε συγκριτική αξιολόγηση ενώ στα Τομεακά και ιδιαίτερα σε αυτά κάνουμε αξιολόγηση και όταν το έργο ενταχθεί υπάρχει υποχρέωση να καλυφθεί το ποσό της αναγκαίας δαπάνης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που κλήθηκε να εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο λέγοντας πως, «Άρα λοιπόν εκτός απ’ το θέμα αυτό, που αφορά την αλλαγή του Κωδικού και μιλάμε γιατί είμαστε και σαφείς απέναντι στη γραμματεία, για την Πρόσκληση 43 παράγραφος 1,2,3, με τον συγκεκριμένο ΑΔΑ που υπάρχει στη εισήγηση του κ. Κωστόγιαννη, θα ήθελα να πω ότι απέναντι στην προηγούμενη απόφασή μας αλλάζει – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – η παράγραφος 5, που έχει αναφορά στον προϋπολογισμό και τους πόρους. Εκεί πρέπει να διορθώσουμε τον ΑΔΑ. Και βέβαια στην παράγραφο 3 που μιλάει για την υποβολή του τεχνικού δελτίου σύμφωνα με την Πρόσκληση 43, 1,2,3. […] Είμαστε εδώ κ. Δήμαρχε όχι για να πούμε το τυπικό θέμα, δηλαδή την απλή τροποποίηση του κωδικού προκειμένου το έργο να ενταχθεί μετά την προγραμματική, αλλά να σας παραδώσω την ταυτότητα πράξης της πρότασης».

Η κα. Νικολάκου στη συνεχεία παρέδωσε την ταυτότητα πράξης στον Δήμαρχο Τριφυλίας και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαραθόπολης με την οποία υποβλήθηκε η πρόταση για την ανάπτυξη του «Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης» χθες το πρωί από τον κ. Τατούλη στην αντίστοιχη πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έργο
Το έργο αφορά σε εργασίες που θα γίνουν για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και συγκεκριμένα:
Α. Έργα στον προσήνεμο μώλο
•Άρση σωρού φυσικών ογκολίθων και τετραπόδων
•Επέκταση και ανακατασκευή προσήνεμου μώλου
•Κρηπίδωμα στο υπάρχον τμήμα του προσήνεμου μώλου
Β. Έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης
•Βυθοκόρηση στην είσοδο της λιμενολεκάνης
•Βυθοκόρηση στην λιμενολεκάνη
Γ. Έργα στον υπήνεμο μώλο
•Κρηπιδώματα στον υπήνεμο μώλο
•Ενίσχυση θωράκισης τμήματος του υπήνεμου μώλου
∆. Έργα στην χερσαία ζώνη
•Κρηπίδωμα κατ’ επέκταση του προσήνεμου μώλου
•Επιχωμάτωση
Με την υλοποίηση των ανωτέρω έργων αποκαθίστανται ο ι ζημιές και η λειτουργικότητα που έχει υποστεί το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθουπόλεως.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αλλά για κατάθεση πρότασης στο ΕΠΣΑ! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση (όλων) των επενδυτικών προτάσεων που κατατέθηκαν και στη συνέχεια να γίνει η ένταξη των υποψηφίων επενδυτικών προτάσεων.

Καλό θα είναι να κρατήσουμε μικρό καλάθι, καθώς αν θυμηθούμε… με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Τατούλη το 2012 ο δρόμος Βάλτα – Γαργαλιάνοι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και με απόφαση του ίδιου απεντάχθηκε το 2015.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button