Αγροτικά

Κι αν ο Trump χτυπήσει το ισπανικό ελαιόλαδο;

Μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις ισπανικές μαύρες ελιές οι Ισπανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης και στο ελαιόλαδό τους. Άλλωστε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – ΕΕ θεριεύει με τον Trump να έχει στραφεί κατά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμίνιου.

Μια έκθεση που συνέταξε και δημοσιεύει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ισπανίας στην Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθούν και στο ελαιόλαδο τα μέτρα προστατευτισμού που επέβαλλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατά της ισπανικής μαύρης ελιάς. Στην περίπτωση αυτή, «η Ισπανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι «δεν εφαρμόζονται προστατευτικά μέτρα (δασμοί) στην εμπορία του ελαιολάδου, αλλά εάν εγκριθεί μια Εμπορική Οδηγία (Marketing Order), παρόμοια με την περίπτωση των μαύρων ελιών, τότε θα προκαλούσε ένα σοβαρό πρόβλημα στην αγορά αυτή». Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι συμβατά με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).

Όσον αφορά τις ισπανικές μαύρες ελιές, η αρμόδια Υπηρεσία – εξαρτώμενη από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) – επιθεωρεί το 100% των εισαγόμενων ελιών κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών, προκαλώντας έτσι ένα επιπλέον κόστος ύψους 5%.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εγκρίνει δύο δασμούς στις ισπανικές μαύρες ελιές, 4,47% στις 28 Νοεμβρίου 2017 και 17,13% στις 19 Ιανουαρίου 2018.

Η κατάσταση της ισπανικής μαύρης ελιάς
Οι συνέπειες αυτών των δασμών ήταν άμεσες και εντυπωσιακές. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες από την Ισπανική Ένωση Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Επιτραπέζιων Ελιών (Asemesa), το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 42,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, από 6,9 εκατομμύρια κιλά σε 4,0.

Από την πτώση αυτή επωφελήθηκαν οι εξαγωγές άλλων χωρών, που αυξήθηκαν κατά 16,3%, από 7 εκατομμύρια κιλά σε 8,2, όπως το Μαρόκο που εξήγαγε 3.000.000 κιλά. (+ 33%), η Αίγυπτος, με 1.200.000 κιλά (+ 50%) και η Τουρκία, με 400.000 κιλά (+ 82,3%)
Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου θα εγκρίνει τα τελικά ψηφίσματα για τις έρευνες κατά των επιδοτήσεων και των αντιντάμπινγκ στις 11 Ιουνίου και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου θα το πράξει σε σχέση με την έρευνα για την υποτιθέμενη ζημία στον τομέα της Καλιφόρνιας στις 24 Ιουλίου.

Αναμένονται το προσεχές διάστημα οι οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τα μέτρα κατά των επιδοτήσεων και ερευνών αντι-ντάμπινγκ για την πιθανή ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί της Καλιφόρνια.

Πηγή: http://en.mercacei.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button