Αγροτικά

Κρήτη: Κινδυνεύει η ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου

Προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή παρουσιάζονται φέτος εξαιτίας της μεγάλης παρουσίας πληθυσμού του δάκου, λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων του Ιουνίου, που ευνόησαν την παραγωγή του εντόμου.

Η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας, ωστόσο στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας σε αρκετές περιοχές του Νομού καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί και ήδη στις πρώιμες περιοχές έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο από το δάκο.

 

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως λόγω των μέχρι σήμερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του- ήπιος χειμώνας, δροσερός και βροχερός Ιούνιος- καθώς και της υπάρχουσας ανομοιόμορφης καρποφορίας των ελαιοδέντρων, η οποία σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι μειωμένη.

Η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τους παραγωγούς να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button