ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Κυπαρισσία: Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Α. Νεφελούδης έφερε καλές ειδήσεις για τους οικιστές των εργατικών οικογενειών [εικόνες – βίντεο]

 

1


Οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 32.000 ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών σε όλη την επικράτεια δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Οι νέες  ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και εκπτώσεις, που αφορούν τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), μετά τον επαναπροσδιορισμό και τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης των εργατικών κατοικιών παρουσιάστηκαν σήμερα το μεσημέρι εκτενώς στο εργατικό κέντρο Κυπαρισσίας, από τον  γενικό γραμματέα  υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη  και τους συνεργάτες του, κ. Μάριο Μουζάλα, ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα,  και το μέλος της Επιτροπής Εργατικών Κατοικιών του Υπουργείου Εργασίας, κ. Πέτρο Αντωνάκο. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη.

Λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Κυπαρισσίας ο κ. Νεφελούδης σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα δήλωσε πως, «έχουμε αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία, από την εποχή που ο κ. Κατρούγκαλος ήταν Υπουργός Εργασίας, για τη ρύθμιση των οφειλών των οικιστών των εργατικών κατοικιών σε ολόκληρη την Ελλάδα αφού υπήρχε ένα καθεστώς έντονης πολιτικής ομηρίας όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν είχαν καθοριστεί οι τελικές τιμές ενώ αυτές που είχαν οριστεί ήταν πάρα πολύ ψηλές, παραπάνω και από τις τιμές της αγοράς!  Εδώ και 20 χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οικιστές της Κυπαρισσίας». Αναφορά έκανε ο κ. Νεφελούδης και για τις εργολαβίες οι οποίες αλλά προέβλεπαν κι άλλα τελικά παραδόθηκαν στους δικαιούχους, ενώ παρατήρησε ότι και στην Κυπαρισσία τα καταστήματα που υπάρχουν στις εργατικές κατοικίες και έπρεπε να δοθούν για κοινωνική χρήση, παραμένουν αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα. Αναφερόμενος στο τελικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι οικιστές ανά τ.μ., είπε πως έγινε μια θεαματική μείωση του κόστους καθώς από την αρχική τιμή των 450€ τ.μ. αυτή η τιμή κατεβαίνει σχεδόν κατά 150€, στα 304,41€ το τ.μ.  Όπως είπε εκπτώσεις θα υπάρξουν για κατηγορίες ανθρώπων όπως πολύτεκνοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α. Ερωτηθείς για το πότε θα ξεκινήσουν να πληρώνουν οικιστές, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει να γίνονται οι πληρωμές, ο κύριος Νεφελούδης είπε πως οι πληρωμές σταμάτησαν προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί οφειλή τους ενώ σε διάστημα ενός μηνός θα σταλεί μία επιστολή στους ιδιοκτήτες όπου θα τους ενημερώνει για τα νέα μέτρα και παράλληλα θα υπάρχει έτοιμη και ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορούν να αρχίσουν σιγά-σιγά να αποπληρώνουν αλλά και να ενημερώνονται για το πότε θα δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια.

Ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στους παρευρισκόμενους σημείωσε ότι η μέση τιμή κτήσης για τις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ στην επικράτεια ανέρχονταν στα 735€ ανά τ.μ. ενώ στον οικισμό της Κυπαρισσίας η τιμή αυτή είχε προσδιοριστεί στα 446€ ανά τ.μ. Η τιμή αυτή, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νεφελούδης διαμορφώνεται πανελλαδικά για όλους τους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών στα 304,41€ ανά τ.μ. και η περίοδος αποπληρωμής από 240 δόσεις αυξάνεται σε 360 δόσεις. Παράλληλα, έδωσε και ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι «ένα σπίτι 100 τ.μ. θα κόστιζε, με τις παλιές τιμές, 73.500€, ενώ τώρα κοστίζει 30.000€. Αν συνυπολογιστούν και οι διευκολύνσεις, η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Περιέγραψε το μέχρι σήμερα καθεστώς αναφέροντας πως από το 1954 και μετά ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως για τους πολύτεκνους προβλέπεται μείωση της τάξεως του 50% και σε όσους έχουν πληρώσει επιπλέον ποσά με βάση το παλαιό καθεστώς θα γίνει επιστροφή των χρημάτων. Ακόμη προβλέπεται 20% για όλους τους εν ενεργεία συνταξιούχους, ενώ τα 340 ευρώ ανά τ.μ. μειώνεται σε 240 ευρώ το τ.μ. για τις οικογένειες προστάτες ΑμΕΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για τους ανέργους έχει προβλεφθεί 3ετής περίοδος χάριτος, ενώ όσοι δικαιούχοι αποπληρώσουν το 60% της οφειλής σε 5 χρόνια ή το 80% της οφειλής σε 10 χρόνια χαρίζεται το υπόλοιπο της οφειλής. Τέλος ο κ. Νεφελούδης προανήγγειλε και ρύθμιση που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο τρίμηνο για 75.000 οικογένειες σε όλη την επικράτεια που είχαν δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα ο κ. Νεφελούδης συνοδευόμενος από τη δημοτική σύμβουλο της ΡΑΚΙ κα. Ιωάννα Μαραβελή επισκέφθηκε τις εργατικές κατοικίες στην Κυπαρισσία και είχε συνομιλία με αρκετούς από τους οικιστές όπου του εξέφρασαν τα παράπονά τους.

 

 

 

2

 

3

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button