Κόσμος

Λύθηκε το μυστήριο με την άγνωστη επιστήμονα σε φωτογραφία του 1971 – Χάρη στο Twitter [εικόνες]

Η εικονογράφος Καντάς Ζαν Άντερσον έκανε κάποια έρευνα για ένα παιδικό βιβλίο σχετικά με τις φάλαινες όταν έπεσε πάνω σε ένα μυστήριο.

Σε ένα παλιό άρθρο, ανακάλυψε μια φωτογραφία επιστημόνων από το Διεθνές Συνέδριο για τη Βιολογία των Φυτών στη Βιρτζίνια το 1971. Και παρατήρησε κάτι: Στη φωτογραφία με τους 37 άνδρες υπήρχε και μία γυναα, το πρόσωπο της οποίας ήταν μερικών κρυμμένο.

Το άρθρο κατονόμαζε όλους τους άνδρες, αλλά η αφροαμερικανίδα γυναίκα αναφερόταν ως «χωρίς όνομα».

«Χωρίς όνομα, γιατί; Ποια είναι; Ποια ήταν η συνεισφορά της στο συνέδριο; Ποια είναι η ιστορία της;» αναρωτήθηκε η Άντερσεν.

Άφησε κατά μέρος τη δουλειά της για το βιβλίο και άρχισε να ψάχνει. «Με ενοχλούσε για μέρες που δεν ήξερα ποια ήταν αυτή η γυναίκα. Αν βρισκόταν εκεί, σε αυτό το συνέδριο, πρέπει να ήταν σημαντική. Έπρεπε να μάθω γι’ αυτήν» δήλωσε στο CNN.

Η φωτογραφία ήταν πολύ παλιά και το πρόσωπό της ήταν μόνο κατά το ήμισυ ορατό.
Έτσι, η Άντερσεν αποφάσισε να δημοσιεύσει τη φωτογραφία στο Twitter και ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου.

Μια παγκόσμια αναζήτηση
Έγραψε λοιπόν στο Twitter: «Είμαι σε μια αποστολή. Η γυναίκα σε αυτή τη φωτογραφία συμμετείχε σε ένα Διεθνές Συνέδριο για τη βιολογία των Φαλαινών το 1971. Είναι η μόνη γυναίκα και η μόνη που τιτλοφορείται ‘χωρίς όνομα’ στο άρθρο που βρήκα τη φωτογραφία. Όλοι οι άνδρες κατονομάζονται. Μπορείτε να με βοηθήσετε να την γνωρίσω;

Η Άντερσεν δεν έχει και μεγάλη ακολουθία στο Twitter, οπότε δεν περίμενε πολλά. Όμως το tweet της σύντομα επεκτάθηκε και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν την αναζήτηση.

Μετά από μερικές ψευδείς διαδρομές, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – με τη βοήθεια ενός αρχειοθέτη στο Σμιθσόνιαν – κατάφεραν να επιβεβαιώσουν μέσα σε λίγες ημέρες πως η γυναίκα ήταν η Σίλα Μάινορ Χαφ. Εκείνη την εποχή ήταν αναλυτής βιολογικών δειγμάτων στην Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής.

Όπως αποδεικνύεται, η Χαφ συνέχει μια 35ετή επιστημονική σταδιοδρομία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και συνταξιοδοτήθηκε πριν από 12 χρόνια ως υψηλόβαθμος ειδικός στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Άντερσεν εντόπισε την Χαφ στο Facebook και οι δύο γυναίκες συνομίλησαν στο τηλέφωνο για περίπου μία ώρα.

«Είναι πολύ γλυκιά, ταπεινή, καλοσυνάτη, θετική και δεν έχει τίποτε αρνητικό να πει» είπε η Άντερσεν.

Η άγνωστη γυναίκα, αποκαλύπτεται
Η Χαφ, που τώρα είναι 71 ετών, ζει στη Βιρτζίνια. Δεν γνώριζε για την αναζήτηση μέχρι που επικοινώνησε μαζί της η Άντερσεν.

«Έπρεπε να ανοίξω ένα λογαριασμό στο Twitter για να δω όλη αυτή την αναστάτωση» δήλωσε στο CNN.

Η Χαφ είπε πως πραγματικά δεν την πείραξε ποτέ που το όνομά της δεν αναφερόταν, που δεν αναγνωρίστηκε ή τιμήθηκε, επειδή ήταν παθιασμένη με τους φυσικούς πόρους και ήθελε μόνο να κάνει τη δουλειά της. «Δεν είναι μεγάλο πράγμα να μην αναγνωρίζεσαι. Όταν ξέρεις μέσα σου ποιος είσαι, τι άλλο έχει σημασία;» είπε.

Τώρα, η Χαφ έχει επικεντρωθεί στο ρόλο της ως γιαγιά, λατρεύει να οδηγεί το κάμπριο αυτοκίνητό της και να κάνει μαθήματα belly dancing.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button