ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Λύση στην υδροδότηση της Δ.Ε. Γαργαλιάνων – Θα τεθεί σε λειτουργία η γεώτρηση στη Λεύκη

MrhsyJwbkwagpGs8sfqS


25 χρόνια μετά… κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Στο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα της υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων όπου οι συχνές διακοπές έχουν δοκιμάσει, εν μέσω καλοκαιριού, τα όρια των κατοίκων! Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κατσίβελας η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην λειτουργία στην γεώτρηση της Λεύκης προκειμένου να δοθεί ένας τέλος στο πρόβλημα της υδροδότησης.

Ωστόσο, τα νούμερα της παροχής νερού στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων είναι απογοητευτικά. Υπό κανονικές συνθήκες ο αγωγός που έρχεται από το Αλικοντούζι θα έπρεπε να παρέχει περίπου στα 1300 κυβικά νερού την ημέρα και μαζί με τα 1200 κυβικά της γεώτρησης στο Γκούρι θα ήταν αρκετά για να μην «μένει» από νερό η Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Ο Δήμαρχος είπε πως αυτή τη στιγμή έρχονται περίπου 450 κυβικά νερού την ημέρα από το Αλικοντούζι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση αυτή είναι υπεραισιόδοξη, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που έχουμε η ποσότητα δεν ξεπερνά τα 50 κυβικά νερού την ημέρα! Άρα για μια Δ.Ε. που χρειάζεται περίπου 2.500 κυβικά ημερησίως το καλοκαίρι, με το ζόρι φτάνουν τα μισά! Λογικό λοιπόν η πόλη των Γαργαλιάνων να μένει τα βράδια χωρίς νερό για να μπορεί να γεμίσει εκ νέου η δεξαμενή της πόλης!

Ο δήμαρχος στην ενημέρωση που έκανε στο Σώμα είπε πως, «Είναι γνωστό το θέμα που υπάρχει με την έλλειψη νερού στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων, αυτό το οποίο προχωρήσαμε είναι ευχάριστο γεγονός και μας λύνει και τα χεριά για να μπορέσουμε κάνουμε δράσεις, είναι ότι πήραμε την αδειοδότηση χρήσης νερού και της περιβαλλοντικής μελέτης για την γεώτρηση που υπάρχει στη Λεύκη, κατά συνέπεια η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά στη μελέτη για να γίνει η δημοπράτηση του έργου για να λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα υδροδότησης». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος η παροχή της γεώτρησης θα ξεπεράσει την μισή ημερήσια κατανάλωση της Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Αναφορά έκανε και για την αντικατάσταση του αγωγού από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους λέγοντας πως η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό προχωράει, η μελέτη θεωρείται υπερπλήρη και είμαστε στην φάση οπού οι διάφορες υπηρεσίες θα γνωμοδοτήσουν για το έργο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθης Ανδριανόπουλος, κατηγόρησε την δημοτική αρχή για απραξία καθώς το πρόβλημα είναι γνωστό και δεν ειχε κάνει κάτι νωρίτερα για να αποφευχθεί. Η γεώτρηση της Λεύκης, ανέφερε ο Στάθης Ανδρινόπουλος, είναι ανενεργή, και μάλιστα το 2013 είχε ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου προκειμένου να γίνει η εκμετάλλευσή της αφού είχε προβλεφθεί το πρόβλημα του νερού. Ο κ. Ανδρινόπουλος είπε ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον γεωτρήσεις για να μπουν στα δίκτυα όμως παραμένουν ανάερές, είναι η γεώτρηση της Βάλτας, που τέλειωσε το 2009 και έχει μείνει ανενεργή, η γεώτρηση στο λατομείων του Μητρόπουλου, όπου ήταν να γίνει και δοκιμαστική άντληση καθώς και η γεώτρηση της Λεύκης που υπάρχει 25 χρόνια τώρα.

Ωστόσο ο δήμαρχος απατώντας στον κ. Ανδριόπουλο είπε για να πάρεις μια γεώτρηση και να την χρησιμοποιήσεις, χρειάζεται απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς και άδεια χρήσης.

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Όλοι ξέρουμε ότι το νερό είναι πολύτιμο, ιδιαίτερα το νερό ύδρευσης (αυτό που μας ξεδιψάει και το χρησιμοποιούμε για την υγιεινή μας) είναι κοινωνικό αγαθό. Δυστυχώς, κάποιοι δεν το σέβονται και το σπαταλούν αλόγιστα σε άλλες χρήσεις (πότισμα σε γκαζόν, ελαιόδεντρα, πισίνες κλπ). Αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, κάντε τους να το σεβαστούν θέλουν δεν θέλουν, είναι πολύ απλό!
    Είναι δεδομένη, η “φυσιολογική” αναγκαία ποσότητα νερού ανά άτομο για την προβλεπόμενη χρήση του πόσιμου ύδατος, άρα η υπερβάλλουσα κατανάλωση πρέπει να πονάει στην τσέπη… δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
    Κάθε νοικοκυριό, ας έχει 20-25 κυβικά/μήνα δωρεάν (σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ πλούσια ποσότητα), στο 26ο κυβικό να ματώσει οικονομικά αν θέλει να το σπαταλήσει για αλλότριες χρήσεις, διότι τα ευχολόγια καλά είναι αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει…
    Για κοιτάξτε στην Αθήνα, τι κατραπακιές πέφτουν στα επιπλέον των 50 κυβικών ανά τρίμηνο… γιατί νομίζεται η Αθήνα δεν έχει ποτέ πρόβλημα με 5,000,000 κατοίκους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button