ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Μέρος 1ο – Οι ανεκμετάλλευτες ιαματικές πηγές Βρωμονερίου και οι χαμένες ευκαιρίες…

Ανεκμετάλλευτες κι εγκαταλελειμμένες παραμένουν εδώ και δεκαετίες οι ιαματικές πηγές του Βρωμονερίου στην περιοχή των Γαργαλιάνων.

Πρόκειται για ένα «θείο» δώρο όπου κάποια στιγμή φάνηκε να απασχολεί την τοπική κοινωνία και να γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση για την εκμετάλλευσή του, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό φτάνοντας στο σημείο να αποτελεί, πλέον, ερωτηματικό (για πολλούς) εάν υπάρχει το ιαματικό νερό, ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις αποτελούν τρανό παράδειγμα για το τι… μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος, αν ΔΕΝ θέλει…

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις κατά καιρούς προεκλογικές εξαγγελίες οι οποίες φαίνεται πως στέρεψαν… μαζί με το ιαματικό νερό…

Τι δεν έγινε έως τώρα

Με το νόμο 3498/2016 καθοριζόταν η διαδικασία για την αναγνώριση υφιστάμενων ιαματικών πηγών και την καταχώρισή τους στο μητρώο, η οποία θα έπρεπε να γίνει σε διάστημα τριών χρόνων. Ωστόσο δεν έγινε καμία κίνηση από την πλευρά του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων. Με νεότερο νόμο, τον 4049/2012, δόθηκε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2012, ωστόσο για ακόμη μια φορά δεν έγιναν οι πολυπόθητες απαραίτητες ενέργειες για την καταχώρηση των πηγών στο Μητρώο Ιαματικών Πηγών.

Ερωτηματικό (παραμένει) το ιδιοκτησιακό

Με Προεδρικό Διάταγμα το 1991 ο ΕΟΤ παραχώρησε τη χρήση του Λουτροθεραπευτηρίου και του χώρου που αναγνωρίζει ο ΕΟΤ ως ιδιοκτησία του στο Δήμο Γαργαλιάνων, ωστόσο η παραχώρηση φαίνεται πως έληξε το 2016 χωρίς καμία ενέργεια για επέκταση από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας. Τη δεκαετία του 90’, επι δημαρχοντίας Λογοθέτη στον Πειραιά, πρωτοεμφανίζεται η εμπλοκή του Δήμου Πειραιά στο ιδιοκτησιακό. Μάλιστα, αποφάσεις του Δήμου Πειραιά αναφέρουν τη δαπάνη για την κατασκευή της περίφραξης, χωρίς ωστόσο να γίνεται ποτέ αυτή.

Ερωτηματικό αποτελεί τόσο για τον πρώην Δήμο Γαργαλιάνων αλλά και τον Δήμο Τριφυλίας εάν έχουν κάποια νομική γνωμοδότηση, ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με τον Δήμο Πειραιά.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, από την στιγμή που ο Δήμος δεν κατοχύρωσε τις πήγες ο ΕΟΤ θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις πηγές παραχωρώντας τες ακόμη και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως τον περασμένο Μάϊο ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο που φαίνεται να ανήκει στο Δήμο Πειραιά, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές οι προθέσεις του.

Οι χαμένες ευκαιρίες

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 603) στις 22 Φεβρουαρίου 2018, καθορίστηκαν οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού- Θερμαλισμού καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.

Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή καλύπτει ένα τεράστιο κενό στο θεσμικό πλαίσιο δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης Ιαματικών πηγών ήταν αναγκασμένες να λειτουργούν με ετήσιες προσωρινές άδειες, ενώ διευκολύνονται και οι επενδύσεις στον χώρο των ιαματικών πηγών.

Δεν γνωρίζουμε ε’αν έχει χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης των πηγών ή όχι, γεγονός παραμένει πως οι όποιες προσπάθειες έγιναν (ή δεν έγιναν) δεν απέδωσαν καρπούς, κάτι που κρινεται εκ του αποτελεσματος.

Τελικά υπάρχει ιαματικό νερό… ή «στέρεψαν» οι πήγες;

Σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2017, σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Ασημακόπουλου προς τον Δήμαρχο κ. Κατσίβελα αναφορικά με τα Ιαματικά Λουτρά Βρωμονερίου και την αξιοποίησή των πηγών, ο Δήμαρχος είχε απαντήσει πως το Ιαματικό νερό του Βρωμονερίου έχει χαθεί.

Η απάντηση στο 2ο μέρος του ρεπορτάζ  του gargalianoionline

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button