Εκπαίδευση

Μαθητές της Βερόνας φιλοξένησαν μαθητές από τη Μεσσηνία

968d0cb6f0b23ee3370f02209ea0a0aa_XL


Σημαντικές και αξέχαστες εμπειρίες και γνώσεις ζωής απέκτησαν μαθητές, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, του Γυμνασίου Θουρίας και του ΕΠΑΛ Μεσσήνης, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από συμμαθητές τους στη Βερόνα της Ιταλίας, στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ «Archaeoschool for the Future: a sustainability approach», το οποίο συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και διαχειρίζεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών…

CATTULLO.jpgΗ επίσκεψη στη Βερόνα έγινε από τις 2 έως τις 8 Απρίλη και η φιλοξενία έγινε από οικογένειες μαθητών/μαθητριών από το σχολεία Liceo Fracastoro και Agli Angeli της Βερόνας. Εκτός από τους μαθητές από τη Θουρία και τη Μεσσήνη, φιλοξενήθηκαν από τις ίδιες οικογένειες συμμαθητές τους από τα σχολεία Collegi Sant Pau Apostol της Ταραγγόνας και INS Bais Camp του Ρέους από την Καταλονία της Ισπανίας, πάντα στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ «Archaeoschool for the Future: a sustainability approach».
Όπως σημειώνουν το Γυμνάσιο Θουρίας και το ΕΠΑΛ Μεσσήνης, στην Ιταλία «πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια που είχαν οργανωθεί από τα ιταλικά σχολεία σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Βερόνας (Αρένα, Ρωμαϊκό Θέατρο) όπως επίσης και σε άλλες κοντινές περιοχές (σπηλιά του Κάτουλου – ερείπια επιβλητικής ρωμαϊκής βίλλας στην άκρη της χερσονήσου του Σιρμιόνε, εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Adria) με ελληνορωμαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, η καθηγήτρια Caterina Carpinato από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας έκανε μαθήματα Ιταλικής γλώσσας στους Μεσσήνιους και τους Καταλανούς μαθητές. Τα οφέλη ήταν πολλαπλά για τους μαθητές/μαθήτριες αφού εκτός των επισκέψεων και των συμμετοχών τους σε βιωματικά εργαστήρια, βίωσαν και την καθημερινή ζωή των συμμαθητών/συμμαθητριών τους στο σχολείο και στο σπίτι.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην κινητικότητα των μαθητικών ομάδων ήταν οι εξής: Μαρία Μπαλάσκα και Αναστάσιος Ντυμένος από το Γυμνάσιο Θουρίας και Άννα Κλείδωνα, Ευθαλία Παντόστη από το Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης. Επίσης, στην ανταλλαγή συμμετείχαν 2 ακόμα σχολεία με αντίστοιχες μαθητικές ομάδες από την Ισπανία, το Collegi Sant Pau Apostol Ταραγόνας  και το INS Bais Camp Ρέους.
Παράλληλα με την κινητικότητα των μαθητών/μαθητριών πραγματοποιήθηκε και διακρατική συνάντηση των εταίρων για τη διαχείριση του έργου όπου αξιολογήθηκε η πορεία και η πρόοδός του, συζητήθηκαν τυχόν δυσκολίες και σχεδιάστηκαν με λεπτομέρειες τα επόμενα βήματα. Το έργο συνεχίζεται με επιτυχία και σύμφωνα με τον αρχικό του προγραμματισμό.
TEATRO.jpgΟι συνεργαζόμενοι φορείς – εταίροι του προγράμματος εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση από τους: Πανεπιστήμιο Ca ‘ Foscari Βενετίας: Prof. Caterina Carpinato, Κυριακή Τζουμάκα –  Liceo Fracastoro Βερόνας: Patrizia Cieno, Giandomenico Sergio – Agli Angeli Βερόνας: Tiziano Beltrame, Laura Cogo, Enrichetta Toscano  – ΚΠΕ Καλαμάτας: Γεώργιο Αργυροηλιόπουλο, Αναστάσιο Ζόμπολα, Ιωάννα Ραβάνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας: Αικατερίνη Τζαμουράνη, Μαρία Τσουλάκου – Γυμνάσιο Θουρίας: Δημήτριο Τσιμικλή – Επαγγελματικό Λύκειο Μεσσήνης: Αικατερίνη Ρούτση, Σταυρούλα Τσερπέ – Εκπαιδευτικός οργανισμός CDLL Βαρκελώνης: Dr. Mireia Montane, Dr. Xavier Juan – Collegi Sant Pau Apostol Ταραγγόνας: Dr.Pere Boluda, Monserrat Arbo, – INS Bais Camp Ρέους: Teresa Morales, Carme Aragones».
PROJ.jpgΣήμερα το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο πλαίσιο του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, μαθητική ομάδα από το Γυμνάσιο Θουρίας παρουσίασε σε βίντεο την τρισδιάστατη απεικόνιση του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης που δημιουργήθηκε συνεργατικά από τους μαθητές του Γυμνασίου Θουρίας και του ΕΠΑΛ Μεσσήνης, με την καθοδήγηση του ΚΠΕ Καλαμάτας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αλλά και με την υποστήριξη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button