Αγροτικά

Μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές η υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Ασύμφορο για τα τουρκικά κλωστήρια καθιστά πλέον το ελληνικό βαμβάκι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι κλωστοϋφαντουργοί θα στραφούν σε άλλες αγορές για πρώτη ύλη, που δεν εξαρτώνται από το δολάριο σε τόσο μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις συναλλαγές τους, αν και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο.

Είναι γεγονός πάντως ότι μετά τα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή, το δεύτερο πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν προς την Τουρκία είναι το βαμβάκι, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται σε περίπου 163 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017. Ακολουθούν προϊόντα από πλαστικές ύλες με αξία 123 εκατ. ευρώ και προϊόντα από την κατηγορία των πυρηνικών αντιδραστήρων/λεβήτων με αξία 116 εκατ. ευρώ. Άλλες άξιες αναφοράς εξαγωγές είναι του αλουμινίου και του χαλκού, αξίας 116 εκατ. και 72 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, τα ελληνικά εκκοκκιστήρια, μέχρι πέρυσι φαίνεται ότι εξήγαγαν περίπου το 80% της παραγωγής τους στην Τουρκία. Η οικονομική αστάθεια στη γειτονική χώρα είχε δείξει σημάδια από νωρίς, ιδιαίτερα μετά το «πραξικόπημα» του 2017 και οι Έλληνες εκκοκκιστές είχαν διερευνήσει κι άλλες αγορές στις οποίες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν το βαμβάκι τους σε περίπτωση τουρκικού «κραχ». Αυτή τη στιγμή, ήδη αρκετές ποσότητες έχουν προσυμφωνηθεί τόσο για την Τουρκία όσο και για άλλες αγορές, διαμοιράζοντας το ρίσκο της επόμενης σοδειάς. Το πρόβλημα είναι με τις υπόλοιπες ποσότητες, που ακόμα δεν έχουν βρει αγοραστή, σε μια χρονιά, που σύμφωνα με τις προβλέψεις δείχνει ότι θα υπάρχει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και των αποθεμάτων βαμβακιού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button