Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Μεγαλοπρεπής γιορτή για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά [εικόνες – βίντεο]

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, μετά του επιχώριου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.

Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τονώνοντας το εορταστικό κλίμα. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το κήρυγμα ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, των Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση.

Εκεί, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μητροπολίτες για την παρουσία τους, ευχόμενος να είναι πολλά τα έτη της αρχιερατικής τους διακονίας, ενώ εξήρε και το πνευματικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο! Ευχαρίστησε επίσης «τα παιδιά μας»,  τα οποία λάμπρυναν την όμορφη εκδήλωση αλλά και σε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εορτής.

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Τριφυλίας παρέθεσε δεξίωση στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, όπου οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για διάφορα ζητήματα, τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, σημείωσε ότι:

Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή, μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης που ξεπερνάει τα όρια και το χαρακτήρα αυτής της εορτής γιατί είναι ταυτισμένη με την ύπαρξη και την παρουσία αυτής της πόλης, με ότι έχει σχέση με την ιστορία. Εμείς οι Τριφύλιοι έχουμε ένα ιδιαίτερο τρόπο να γιορτάζουμε τις γιορτές μας. Αλλά και είναι συσχετισμένος με τους τρόπους που αναπτύσσουμε την ζωή μας, και είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής πολιτισμικής συμπεριφοράς που μας χαρακτηρίζει.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ευχήθηκε,

Νομίζω ότι σήμερα ξαναβρεθήκαμε εδώ, είναι η μέρα των Φιλιατρών, είναι η ευρύτερη ημέρα της γιορτής του αγίου Χαραλάμπους. Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση στην κοινωνία μας να γνωρίζει, πως ο άγιος Χαράλαμπος βοήθησε να σωθούν τα Φιλιατρά από του Γερμανούς. Παράλληλα είναι και η ευκαιρία που μου δίνεται να ξαναβρεθώ πάλι με φίλους, με τους πολίτες των Φιλιατρών και τον δήμαρχο για να ανανεώνουμε συνεχώς την προσπάθεια που κάνουμε ώστε η Τριφυλία να γίνει πάλι αυτή που πρέπει να είναι. Πιστεύω πάρα πολύ στις δυνάμεις των Τριφύλιων και θεωρώ πως όλη η προσοχή της Περιφέρειας είναι στραμμένη σε αυτή την προσπάθεια […]

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευχές του για τη γιορτινή μέρα στα Φιλιατρά, δήλωσε,

Οι μεγάλες γιορτές δεν είναι μόνο για να σεβόμαστε την παράδοση και να σεβόμαστε το παρελθόν μας, αλλά και να κοιτάζουμε προς το μέλλον. Έτσι λοιπόν από αυτές τις γιορτές καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε πάντοτε ηθική ενότητα, ο λαός και το έθνος να προσανατολίζεται στους μεγάλους σκοπούς. Ένας από αυτούς είναι προφανώς η έξοδος από την κρίση, που θα έρθει μετά τον Αύγουστο του 2018, για να κερδίσουμε ένα κομμάτι της χαμένης μας κυριαρχίας, για να μπορέσουμε με τα δικά μας μέσα να αλλάξομε την Ελλάδα. Προφανώς και στα εθνικά ζητήματα χρειάζεται η αντίστοιχη εθνική ομοψυχία. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες, ένα παράθυρο ευκαιρίας, και για το Σκοπιανό με ένα τρόπο που θα επιβεβαιώσει το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή μας, σε όλα τα Βαλκάνια. Και τέλος και στο επίπεδο της Δημοκρατίας, της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, ο τρόπος της αντιμετώπισης των φαινομένων πολιτικών σκανδάλων και διαφθοράς είναι επίσης ένα από τα μέτωπα που όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε την συγκεκριμένη μάχη, όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά και όλοι οι πολίτες. Ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το κράτος δίκαιου και την δημοκρατία.

Ευχετήρα δήλωση έκανε και ο πρώην Υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Εορτάσαμε σήμερα στα Φιλιατρά τον άγιό μας, τον Άγιο Χαράλαμπο τον οποίο γνωρίζουμε όλοι ότι προστάτεψε το 1943 από την καταστροφή των Γερμανών. Σήμερα όπου η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη κρίση, κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και ηθικής, αξίων, αρχών και θεσμών. Σήμερα λοιπόν όλοι οι Έλληνες μονιασμένοι να δουλέψουμε για να σηκώσουμε την Ελλάδα μας, και προϋπόθεση για να ξανασταθεί στα ποδιά της η Ελλάδα και να δώσει εμπιστοσύνη σε όλη την ανθρωπότητα για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις, για να μπορέσει να μειωθεί η ανεργία,  είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Να φύγουν αυτοί από επάνω γιατί έχουν ισοπεδώσει του θεσμούς, τις αξίες, τις αρχές. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο στην χώρα μας. Πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή το συντομότερο για να βρει η πατρίδα μας την ηρεμία και την πρόοδο. Χρόνια πολλά σε όλους.

 

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των Φιλιατρών και της περιοχής.

 

Δείτε βίντεο:

 

Δείτε εικόνες:

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button