Αγροτικά

Μελιτζάνα: Μειώνονται οι εκτάσεις, νοστιμίζουν οι τιμές

Ως μια δύσκολη και με ρίσκο καλλιέργεια χαρακτήρισαν τη μελιτζάνα οι παραγωγοί που συνομίλησαν με την «Ύπαιθρο Χώρα», σημειώνοντας ότι τα στρέμματα παρουσιάζουν μείωση πανελλαδικά. Ενδεικτικά είναι τα όσα μας ανέφερε ο προϊστάμενος φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, καθώς από τα 1.800 στρέμματα υπαίθριας μελιτζάνας το 2015 (ΕΛΣΤΑΤ) «πλέον η καλλιέργεια έχει κυρίως ερασιτεχνικό χαρακτήρα στην περιοχή και μιλάμε για ελάχιστα στρέμματα ανά παραγωγό». Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές με αξιόλογες εκτάσεις, όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη, λιγοστεύουν οι «τολμηροί» που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις. Για τους περισσότερους είναι μια δεύτερη ή τρίτη συμπληρωματική επιλογή, καθώς «το ρίσκο να βασιστείς στη μελιτζάνα είναι μεγάλο», όπως μας είπαν.

Τα θερμοκήπια παραδίδουν τη σκυτάλη στις υπαίθριες, με καλές τιμές

Προς το τέλος της οδεύει η συγκομιδή στη θερμοκηπιακή μελιτζάνα, ενώ εδώ και λίγες μέρες έκαναν την εμφάνισή τους οι υπαίθριες, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του κηπευτικού συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρης Καββαδάς:

«Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα θερμοκηπιακής και υπαίθριας, μαύρης οβάλ μελιτζάνας, μιας παραλλαγή της φλάσκας, με αναλογία 1/3. Η μέση τιμή πέρσι κινήθηκε στα 40 λεπτά. Φέτος η χρονιά είναι καλή με υψηλή ζήτηση για τη θερμοκηπιακή, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Αυτή την περίοδο είμαστε στα 60-70 λεπτά», μας είπε. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην τιμή της υπαίθριας, είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει λίγο πιο χαμηλά. Θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα για να δείξει πού θα κινηθεί. Βασικό είναι να σταθεροποιηθεί».

Για μια καλή χρονιά για τη θερμοκηπιακή φλάσκα μίλησε και ο παραγωγός από την Ιεράπετρα Κρήτης, Αργύρης Πανταζής:

«Η χρονιά ήταν αρκετά ικανοποιητική. Αν και οι ποσότητες είναι μειωμένες, τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα σε σχέση με πέρσι σε επίπεδο τιμών. Αυτή την περίοδο στα δημοπρατήρια η τιμή παραγωγού είναι στα 67 λεπτά/κιλό για τη φλάσκα. Η τσακώνικη, που απαντά σε μικρές ποσότητες στην Κρήτη, πουλήθηκε σε υψηλότερες τιμές, ακόμα και στα 2,5 ευρώ». Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, έδρα της τσακώνικης μελιτζάνας (ΠΟΠ), η συγκομιδή ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες. «Η τιμή έχει ξεκινήσει καλά για τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων και κινείται στο ευρώ», ανέφερε ο παραγωγός Μιχάλης Κοντολέων του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Λεωνιδίου. «Εδώ καλλιεργούμε αποκλειστικά υπαίθρια μελιτζάνα. Τα στρέμματα μειώνονται διαρκώς, φέτος μόνο είχαμε μείωση 30% σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος σημείωσε ότι, λόγω του ήπιου χειμώνα, τα φυτά παρουσιάζουν μια περίεργη συμπεριφορά. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποδόσεις, είμαστε σε στάση αναμονής».

Δύσκολη στην καλλιέργεια, αργεί να σε ανταμείψει

-Διαφήμιση-

Delegate

Μια τυπική χρονιά δίνει 10-12 τόνους στρέμμα, όπως μας εξήγησε ο κ. Καββαδάς, συμπληρώνοντας ότι η μελιτζάνα δίνει συγκομιδή πιο αργά σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, κάτι που έχει συντελέσει στη μείωση των στρεμμάτων. «Λόγω των οικονομικών συνθηκών, ο κόσμος έχει στραφεί σε καλλιέργειες που φέρνουν χρήματα πιο γρήγορα, όπως το αγγούρι», σημείωσε. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κ. Κοντολέων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που θα βάλουμε το φυντάνι τον Γενάρη φτάνει Αύγουστος για να ξεκινήσουμε να έχουμε έσοδα. Είναι γεγονός ότι αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε τέτοιες εποχές».

tsakoniki-melitzanaΩς μια καλλιέργεια υψηλού ρίσκου χαρακτήρισε τη μελιτζάνα ο κ. Καββαδάς, καθώς «πολλές χρονιές ξεκινούσαμε καλά για 15-20 ημέρες και στην πορεία η τιμή έκανε απότομη βουτιά». Στο ρίσκο που υπάρχει στην καλλιέργεια αναφέρθηκε και ο κ. Πανταζής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση που μπουν έστω και λίγα παραπάνω στρέμματα από αυτά που μπορεί να σηκώσει η αγορά, η τιμή πέφτει κατακόρυφα».

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο η καλλιέργεια έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα: «Στις υπαίθριες, κάποιοι παραγωγοί αφαιρούν κάποια στρέμματα ντομάτας και βάζουν πιπεριές ή μελιτζάνες λόγω της Tuta». Αναφορικά με το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, «ξεπερνά τα 3.500 ευρώ/στρέμμα μαζί με την προμήθεια των φυτών». Κατά τον κ. Καββαδά, το κόστος παραγωγής είναι το ίδιο με την ντομάτα, η διαφορά όμως είναι ότι «ο καταναλωτής αγοράζει ντομάτες κάθε μέρα, σε αντίθεση με τη μελιτζάνα». Σε ό,τι αφορά την υπαίθρια μελιτζάνα, ο κ. Κοντολέων μας ανέφερε ότι «ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του παραγωγού, το κόστος ξεκινά από 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.000 ευρώ/στρέμμα».

Επιμένει ελληνικά

Σχεδόν όλες οι ποσότητες μελιτζάνας που παράγονται κατευθύνονται στην εγχώρια αγορά, καλύπτοντας πάντως το 80%-90% των αναγκών μας, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο έμπορος Δημήτρης Γιοννάς. «Υπάρχουν και κάποιες ποσότητες από Ισπανία που κάνουν την εμφάνισή τους στα σούπερ μάρκετ, χωρίς να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις τιμές της ελληνικής», ανέφερε ο ίδιος. Σε ερώτησή μας εάν οι ποσότητες είναι ο μόνος λόγος που δεν εξάγεται το προϊόν, ο κ. Πανταζής μας ανέφερε ότι «ίσως δεν έχουμε διαβάσει σωστά τις ανάγκες των ξένων αγορών». Δεν δόθηκε συνέχεια στην περσινή πρωτοβουλία εξαγωγών τσακώνικης μελιτζάνας προς μεταποίηση του ΑΣ Λεωνιδίου με την εταιρεία Παλίρροια, μας ενημέρωσε από την πλευρά του ο κ. Κοντολέων. «Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα, χώρες όπως η Τουρκία προσφέρουν μελιτζάνα σε τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button