Αγροτικά

Μετά τον ΕΦΚ στο κρασί, φόρος και στο τσίπουρο

Την επιβολή φόρου 6 ευρώ ανά λίτρο στο τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί μελετάει η Κυβέρνηση σύμφωνα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Κώστας Μπαργιώτας.

Την επιβολή φόρου 6 ευρώ ανά λίτρο στο τσίπουρο ως ισοδύναμο για την κατάργηση του φόρου στο κρασί μελετάει η Κυβέρνηση σύμφωνα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Κώστας Μπαργιώτας. Όπως τονίζει ο βουλευτής ο Υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή το στον Τύρναβο «με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο, ανακοίνωσε την φορολόγηση του με 6 ευρώ το λίτρο. Ως ισοδύναμο –λέει- για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρώτη φορά ακούστηκε  το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση το Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Μπαργιώτα:

Επιλογές δίνει στους αμπελοκαλλιεργητές η κυβέρνηση: ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε τον Τύρναβο και από το χώρο του Συνεταιριστικού Οινοποιείου δήλωσε πρόθυμος να αντικαταστήσει τον φόρο στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Σε κάθε περίπτωση, το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι αμπελουργοί. Η καταδίκη ισχύει, απομένει η επιλογή του τρόπου εκτέλεσης.

Η ιδέα του φόρου στο κρασί υπήρξε ατυχέστατη, καθώς επιβάρυνε τους μικρούς οινοποιούς και ενίσχυσε τις πωλήσεις χύμα κρασιού. Τώρα ο Υπουργός, με πρόσχημα την καταπολέμηση της νοθείας στο χύμα τσίπουρο, ανακοίνωσε την φορολόγηση του με 6 ευρώ το λίτρο. Ως ισοδύναμο –λέει- για την κατάργηση του φόρου στο κρασί. Πρώτη φορά ακούστηκε  το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ελπίζει κανείς πως πρόκειται για κακό χιούμορ, αν και η υπόθεση φόρος στο κρασί έχει εξελιχθεί σε κανονικό εμπαιγμό των αμπελουργών από την κυβέρνηση. Η εξίσωση -σχεδόν- της τιμής του τσίπουρου και, προφανώς, του ούζου και της τσικουδιάς με το ουίσκι και τη βότκα και το λαθρεμπόριο οινοπνεύματος θα τονώσουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών και θα λειτουργήσουν εις βάρος των ελληνικών αποσταγμάτων.

Η ενίσχυση της ελληνικής αμπελουργίας, της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας θα περίμενε κανείς πως θα αποτελούσε προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων, καθώς έχουν να επιδείξουν εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα των εξαγωγών όσο και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αντί για αυτό, ο Υπουργός επιδεικνύει μια ακατανόητη εμμονή. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές. Αν δεν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει τους αμπελουργούς, τουλάχιστον ας τους αφήσει ήσυχους.

Ανακοίνωση της βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή:

Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με αφορμή τη δήλωση του κ. Αποστόλου περί αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η χιλιοειπωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης  περί δήθεν κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, εξαρτάται τώρα από νέο χαράτσι που ετοιμάζουν για το τσίπουρο».

Πλήρης δήλωση

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αντί να καταργήσει επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, όπως έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ο ίδιος και η Κυβέρνησή του, φέρεται να μιλά από τον Τύρναβο για αύξηση του φόρου στο τσίπουρο από τα 55 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, που θα λειτουργήσει ως δημοσιονομικό ισοδύναμο.

Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν τεράστια αναστάτωση στους αμπελοκαλλιεργητές και στους αποσταγματοποιούς της χώρας μας, αφού, η αναγγελθείσα υψηλή φορολόγηση θα καταστήσει τα εμφιαλωμένα παραδοσιακά ποτά μας μη ανταγωνιστικά στην αγορά.

Και αυτό τη στιγμή που ο εν λόγω κλάδος είναι κατά βάση εξαγωγικός, στηρίζει δυναμικά την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας αγαθά με υψηλή προστιθέμενη αξία και περισσότερες από 21.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Το νέο αυτό πλήγμα στον κλάδο έρχεται ύστερα από άλλη ακόμη μια διαπραγματευτική αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δηλαδή την κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης, στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά.

Για τη Νέα Δημοκρατία η στήριξη της αμπελουργίας και των παραδοσιακών μας ποτών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ενώ η κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί αποτελεί και προσωπική δέσμευση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλούμε την Κυβέρνηση:

  • Αντί να προβαίνει σε καταστροφικές για τον κλάδο δηλώσεις, να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο κλάδος παραγωγής τσίπουρου, τσικουδιάς και των υπολοίπων παραδοσιακών ποτών μας.
  • Να καταργήσει επιτέλους τον άδικο και αναποτελεσματικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση αλλά κυβερνητική επιλογή -όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Pierre Moscovici».

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: Δεν πρόκειται να αυξηθεί η φορολόγηση του τσίπουρου

Για παραπλάνηση του κόσμου με ψευδές ειδήσεις κάνει λόγο η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με αφορμή τα όσα είδαν το φως δημοσιότητας, , περί κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, για δήθεν δηλώσεις που φέρεται να έκανε στον Τύρναβο την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει τα εξής:

Τις παθογένειες των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία δεν διστάζουν να αναμεταδώσουν – χωρίς νωρίτερα να επιβεβαιώσουν – οποιαδήποτε πληροφορία διακινούν τα γνωστά «παπαγαλάκια» της αντιπολίτευσης, φαίνεται δυστυχώς να αποκτούν και ορισμένα περιφερειακά ΜΜΕ.

Με έκπληξη, λοιπόν, διαβάσαμε για τις «δηλώσεις» που φέρεται ότι έκανε στον Τύρναβο την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, περί κυβερνητικής πρόθεσης να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, από τα 55 λεπτά το λίτρο στα 6 ευρώ, ως ισοδύναμο για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί!

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αποστόλου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου – και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού μια τέτοια προοπτική δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε μόνο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και επεσήμανε ότι εκείνο που σήμερα προέχει είναι η πώληση του χύμα τσίπουρου με παραστατικά.

Η πλειοψηφία των τοπικών μέσων ενημέρωσης εκπρόσωποι των οποίων παρακολούθησαν τις επαφές, τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου, μετέφεραν επακριβώς στους αναγνώστες τους το σχετικό ρεπορτάζ, με την προσήκουσα αντικειμενικότητα. Δυστυχώς, ορισμένα «ανακάλυψαν» την επόμενη μέρα τις συγκεκριμένες «δηλώσεις», εκθέτοντας τελικά, τόσο το κύρος του μέσου και τους αναγνώστες του, όσο και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κωνσταντίνο Μπαργιώτα που βιάστηκε να ζητήσει το λόγο από την κυβέρνηση!

Είμαστε προετοιμασμένοι για τη μετάσταση της ασθένειας πολλών κεντρικών μέσων ενημέρωσης που ονομάζεται  fakenews και σε περιφερειακό επίπεδο, μας αιφνιδίασε όμως ο χρόνος που αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει, γιατί οι εκλογές απέχουν ενάμιση ακόμα χρόνο!

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button