Τοπικά Νέα

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Σιδηρόκαστρο

Από τον τοπικό Εξωραϊστικό Λαογραφικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας», πραγματοποιήθηκε φέτος μία σειρά εκδηλώσεων που γέμισαν ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών φίλων και κατοίκων όλης της περιοχής.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με αγώνα δρόμου 10.000μ και δυναμικό περπάτημα 5.000μ. ξεκινώντας από την αγορά με κατεύθυνση το μαγευτικό δάσος απέναντι από το χωριό που πλέον πήρε το όνομα που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έδωσαν TRAIL DASOYS με το σύνθημα τρέχω για να ζήσω αγαπώ το περιβάλλον. Σημαντική ήταν η παρουσία του Σιδηροκαστρίτη Πρωταθλητή Ευρώπης Σπήλιου Ζαχαρόπουλου που έδωσε την εκκίνηση των αγώνων. Πήραν μέρος 142 αθλητές και τερμάτισαν 138 εδόθησαν σε όλους δίπλωμα και μετάλλιο. Βραβεύθηκαν οι έξι πρώτοι άνδρες και γυναίκες, όπως ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος. Απονεμήθη ειδική πλακέτα στο Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας για την προσφορά του στο δρομικό κίνημα. Στις εκδηλώσεις του Συλλόγου συμπαραστάθηκαν οικονομικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας ενώ χορηγοί ήταν τα νερά «Ανδανία», τα S/M Σκλαβενίτης και το βιβλιοπωλείο «Αρχονταρίκι» Κυπαρισσίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

Η επόμενη εκδήλωση ήταν η Δημοτική παράδοση με την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Δημοτικών χορών όπου πήραν μέρος 5 σύλλογοι με τις χορευτικές ομάδες τους. Συγκεκριμένα η ομάδα του Εξωραϊστικού Λαογραφικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου Ποντιακά, ο Σύλλογος Χορού «Ξενία» Καλαμάτας Νησιώτικα, ο Σύλλογος Γιαννιτσοχωρίου Θρακιώτικα, ο Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας Κρητικά και ο ΜΕΣ Κυπαρισσίας Πελοποννησιακούς χορούς. Στο τέλος όλοι μαζί σε ένα ατελείωτο χορό.

ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ακολούθησε η Ημέρα Αγάπης όπου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη για την «Κιβωτό του κόσμου». Παράλληλα έγινε εθελοντική αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος του Συλλόγου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με εντυπωσιακή προσέλευση .

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρουσίαση και εγκαίνια της αίθουσας του Συλλόγου και του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου όπου εκτίθενται μία αξιόλογη συλλογή οικιακών συσκευών, φωτογραφίες, αγροτικά εργαλεία, έγγραφα, αρχείο κοινότητας και σχολείου, υφαντά κ.λ.π.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Κυριαζής αναφέρθηκε στην δράση του Συλλόγου και στην πορεία του. Σημειωτέον ανακοίνωσε την ίδρυση εθελοντικής ομάδας πυρόσβεσης. Επίσης ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και της λαογραφίας, αναμένοντας από τον Δήμο την παραχώρηση του εγκαταλειμμένου δημοτικού ξενώνα προς αξιοποίηση. Ο επόμενος ομιλητής αντιπρόεδρος του Συλλόγου στρατηγός ε.α. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα του Σιδηροκάστρου και την συμμετοχή πατριωτών σε πολέμους με διακρίσεις. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, οι αντιδήμαρχοι Γεώργιος Τσακανίκας, Γιάννης Κατσούλας, Γιάννης Μερκούρης, ο τέως Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο τέως δήμαρχος Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, ο γραμματέας του Δήμου Τριφυλίας Γεώργιος Φιλντίσης, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Μαρία Λιακάκη, Καλονεριτών Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, Καλλιτσάνων Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Ομοσπονδίας Τριφυλιακών Συλλόγων Παναγιώτης Λούτος, και ο τοπικός εκπρόσωπος του Δήμου Τάσος Λιακάκης.

http://foninews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button