Αγροτικά

Με υψηλά αποθέματα

Νεότερες πληροφορίες του olivenews.gr ανεβάζουν τα ελληνικά αποθέματα ελαιολάδου στους 100 -ίσως και περισσότερους- χιλιάδες τόνους, με τους πιο απαισιόδοξους να μιλούν για 120.000 τόνους. Άρα θα πρέπει να διορθώσουμε την προηγούμενή μας εκτίμηση για 80.000-85.000 τόνους (Μήνυμα πάτου: over).

Προφανώς, όσο πιο υψηλά τα αποθέματα -και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι- τόσο μεγαλύτερη πίεση αισθάνονται οι κάτοχοί τους. Παρ’ όλα αυτά, η προσφορά στις υπάρχουσες τιμές είναι ασήμαντη. Η ζήτηση παραμένει υποτονική, με ελπίδες μήπως κινηθεί τον υπόλοιπο Ιούνιο, πριν οι αγοραστές (Ιταλοί έμποροι) πάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Εκτός κι αν συμβεί κανένα «θαύμα» και οι καλοί επιχειρηματίες των ΜΜ”Ε”, που όλο το προηγούμενο διάστημα προπαγάνδιζαν την εκτόξευση των τιμών, ακόμη και πάνω από 4 ευρώ, τώρα αλλάξουν ΚΑΔ και αγοράσουν οι ίδιοι καμιά σαρανταριά χιλιάδες τόνους ελαιολάδου για να αποσυμφορηθούν οι αποθήκες.

Το γιατί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες παραγωγής, πωλήσεων, αποθεμάτων κ.ο.κ., όπως π.χ. συμβαίνει στην Ισπανία, αφήνοντας έτσι ελεύθερο πεδίο σε κάθε σπεκουλαδόρο, σαλτιμπάγκο, είναι ένα ερώτημα. Ίσως το απαντήσει η νέα Εθνική Στρατηγική ελαιολάδου της ΕΔΟΕ ή το Υπουργείο μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button