Τοπικά Νέα

Μια δεύτερη ματιά στις νέες αντικειμενικές της Μεσσηνίας

Από 1 τώρα 13 περιοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ Τ.Ζ.

Στην Καλαμάτα οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων δε μεταβάλλουν την ανώτερη τιμή ζώνης, απεναντίας τη μειώνουν κατά 2,78% (από 1.800 ευρώ σε 1.750 ευρώ), ενώ η κατώτερη τιμή αυξάνεται κατά 16,67% (από 600 ευρώ σε 700 ευρώ). Όμως, είναι η πρώτη φορά που μετά την Καλαμάτα, όπου οι παλιές τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές κυμαίνονταν πάνω από τα 1.000 ευρώ, άλλες 12 ακόμα περιοχές σπάνε το «φράγμα των 1.000 ευρώ», με πρώτη και καλύτερη την Καρδαμύλη, όπου οι ανώτερες νέες τιμές ζώνης (Καρδαμύλης, Αγίας Σοφίας, Πετροβουνίου) φθάνουν στα 1.450 ευρώ.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΠΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΧΗΛΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ… ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Όπως καταφαίνεται από τον πίνακα. οι τιμές ζώνης στην Καρδαμύλη έφθασαν στα 1.450 ευρώ (+52,63%), στη Στούπα στα 1.400 ευρώ (+47,37%) και στην Τραχήλα στα 1.000 ευρώ (100%).

Όμως, μετά τη Δυτική Μάνη, και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας οι τιμές «εκτοξεύονται» πάνω από τα 1.000 ευρώ, όπως σε Χράνους (+90,91%), Βουνάρια, Μεθώνη (+50%), Πύλο και Μαραθούπολη.
Το αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο συνάμα είναι ότι, ενώ οι τιμές σε κάποιες περιοχές «καλπάζουν» (π.χ. Τραχήλα Μάνης), ενδιάμεσες περιοχές, περισσότερο μάλιστα τουριστικά αναπτυγμένες, ακολουθούν (π.χ. Άγιος Νικόλαος – Άγιος Δημήτριος) με ανώτερη τιμή στα 750 ευρώ. Ακόμα στη Βέργα (Αλμυρό, άνω και κάτω και παραλιακή) η ανώτερη τιμή ζώνης… συγκρατείται στα 950 ευρώ.
Αυτό που προκύπτει από μια επισταμένη ματιά στις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, όσον αφορά στη Μεσσηνία, είναι ότι παρατηρείται μικρή άνοδος των ανώτερων τιμών σε όλες σχεδόν τις περιοχές, ενώ στις περιοχές – τουριστικούς προορισμούς οι τιμές «εξακοντίζονται».

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι νέες αντικειμενικές δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ και αποτελούν νόμο του κράτους.
Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για φέτος μόνο όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, καθώς για τις υπόλοιπες φορολογίες -φόροι μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.- θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι παλαιές αντικειμενικές τιμές.
Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι νέες αντικειμενικές αξίας θα τεθούν κανονικά σε ισχύ, σε καθολικό επίπεδο και για όλες τις χρήσεις. Οπότε όσοι έχουν κατά νου να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές, καλό είναι να το προγραμματίσουν νωρίς και να το πραγματοποιήσουν εντός του 2018.
Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όμως, θα καταγράψουν τα πρώτα αποτελέσματα από την ισχύ των νέων αντικειμενικών αξιών: Αναμένονται πολύ λίγες μεγάλες αυξήσεις σε λίγες περιοχές (ειδικά σε αυτές που οι νέες τιμές «ξεφεύγουν»), ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα παρατηρηθούν οριακές αυξήσεις στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ή και η ίδια επιβάρυνση όπως και με τις παλιές τιμές. Οι περισσότερες αυξομειώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το «πολιτικό χέρι» και όχι -όπως εκτιμάμε- κυρίως και πρωτίστως από την ανάγκη εξίσωσης πραγματικών και αντικειμενικών αξιών, είναι εντός των υφιστάμενων κλιμακίων του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μικρές ή μηδενικές αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές και τις περισσότερες περιπτώσεις.
Ξεκάθαρα, λοιπόν, διατυπώνουμε την άποψη ότι οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική αξία των ακινήτων, ενώ ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι έγινε προσπάθεια εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές.
Αντίθετα, το «πολιτικό χέρι» στρέβλωσε –κατά την άποψή μας- περαιτέρω τις αντικειμενικές αξίες, έτσι ώστε να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις στις «λαϊκές περιοχές» και γενικότερα στο σύνολο της χώρας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και συγκεκριμένα λίγο πριν από την έξοδο από το μνημόνιο.
Τέλος, πάντα κατά την άποψή μας, διάσταση παρατηρείται και μεταξύ του «πολιτικού (αντιπολιτευτικού) λόγου» και των «πραγματικών συνεπειών» στην… τσέπη της πλειοψηφίας των φορολογουμένων, καθώς σημειώνονται «συνήθεις επικοινωνιακές και… καταναλωτικές υπερβολές», ενώ η μόνη πολιτικά αμφοτεροβαρής «υπερβολή» είναι η εισαγωγή από τους μεν και… υιοθέτηση από τους δε αυτού του δυσβάστακτου φόρου, όταν λίγο πριν ήταν όλα… αφορολόγητα και κανένας δεν… πλήρωνε για τη… διασπορά ψευδών πολιτικών εξαγγελιών και κανένας πολίτης δεν… άκουγε τι λεγότανε.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σε επίπεδο των πέντε νομών της περιφέρειας Πελοποννήσου, η Καλαμάτα φαίνεται να «σηκώνει τα πόδια της (τις κατώτερες τιμές), αλλά να συνεχίζει «να κάθεται» πάνω στις παλιές ανώτερες τιμές. Παρατηρείται, όσον αφορά στις ανώτερες τιμές, σταθερότητα (Άργος, Ξυλόκαστρο, Λουτράκι), οριακή αύξηση σε Ναύπλιο και οριακή υποχώρηση σε Τρίπολη και Κόρινθο και Καλαμάτα. Παράλληλα, όσον αφορά στις κατώτερες τιμές, παρατηρούνται μικρές αυξήσεις σε Άργος, Τρίπολη, Λουτράκι, Ξυλόκαστρο και Καλαμάτα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button