Αγροτικά

Μικρές προσκλήσεις κάτω των 10 εκατ. για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω Leader

Μία απλοποιημένη εκδοχή της διαδικασίας για προσκλήσεις κάτω των 10 εκατ. ευρώ και για μικρό αναμενόμενο αριθμό δικαιούχων, εισάγουν οι διαχειριστικές αρχές για τις ιδιωτικές επενδύσεις των Leader.

Το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού είναι τα 600.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 20% έως 65% μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικά το Leader.Το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού είναι τα 600.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 20% έως 65% μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικά το Leader.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, αυτές τις ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες οδηγίες προς τις 47 κατά τόπους Αναπτυξιακές, ώστε μέσα στο έτος να προχωρήσουν στις προκηρύξεις των ιδιωτικών έργων.

Σημειωτέον πριν λίγες μέρες, στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από τη Χαλκίδα, ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη Χαράλαμπος Κασίμης είχε αναφέρει ότι: «Υπογράψαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά Leader, το οποίο θα έχουν στα χέρια τους οι Αναπτυξιακές προκειμένου να τις προκηρύξουν».

Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά έργα, που είναι οι ξενώνες, οι μικρές μονάδες μεταποίησης και οι άλλες επιχειρήσεις υλοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και το μέγιστο ύψος του προϋπολογισμού είναι τα 600.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 20% έως 65% μπορεί να καλύψει χρηματοδοτικά το Leader.

Ανάλογα με την περιφέρεια, υπάρχει ένα ποσοστό χρηματοδότησης ως βάση, ενώ για να φτάσει κάποιος επενδυτής στο 65% πρέπει:

α) Να είναι πολύ μικρή επιχείρηση

β) Να έχει ως επενδυτικό σχέδιο κάτι που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες-στόχους που έχει θέσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία, στην περιοχή της οποίας θα υλοποιήσει την επένδυσή του. Αυτό μπορεί να το μάθει ρωτώντας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία (ή Ομάδα Τοπικής Δράσης Leader).

γ) Να μην έχει λάβει συνολικά την τελευταία τριετία χρηματοδότηση άνω των 200.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη).

 

Τι χρηματοδοτεί

Οι οριζόντιες δράσεις που χρηματοδοτούνται με ποσοστό 50% αφορούν μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με σκοπό τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων, εκτός των προϊόντων αλιείας. Τέτοια προϊόντα/κλάδοι, είναι ενδεικτικά:

– Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (σφαγεία βοοειδών, πτηνοσφαγεία, χοιρινών, αιγοπροβάτων, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων κ.τ.λ.)

– Γάλα (επεξεργασία γάλακτος, παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυρί, γιαούρτι κ.τ.λ.)

– Αυγά (τυποποίηση συσκευασία αυγών)

– Μέλι – Σηροτροφία – Σαλιγκάρια

– Ζωοτροφές (παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών για οικόσιτα και γουνοφόρα ζώα)

– Δημητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών κ.τ.λ.)

– Ελαιούχα προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)

– Οίνος

– Οπωροκηπευτικά

– Άνθη (τυποποίηση και εμπορία ανθέων)

– Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά

-Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό

-Ξύδι (παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button