ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ξεκίνησε η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στους Γαργαλιάνους [εικόνες]

Ξεκίνησαν χθες το βράδυ στο πάρκο των Γαργαλιάνων οι τριήμερες εκδηλώσεις για την Ελιά και το Ελαιόλαδο, με τίτλο “Στα μονοπάτια της Ελιάς 2018”

Ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε το ευλογημένο προϊόν του τόπου μας. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα θεσμό που έχει ανάγκη ο τόπος, άλλωστε ποιος θα διαφωνούσε ότι η Ελιά και το Ελαιόλαδο είναι το θεμέλιο παραγωγής, πολιτισμού και οικονομίας της Τριφυλίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Βάσως Καλκαβούρα, η οποία ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά η γιορτή. Χαιρετισμούς απευθύναν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ανδρέας Μπουγάς, καθώς και η εκπρόσωπος του CIOFF Κατερίνα Ντρούλια.

Ο δήμαρχος μιλώντας για την γιορτή είπε πως ο δήμος Τριφυλίας είναι ταυτισμένος με την παραγωγή του λαδιού και με την ελαιοκαλλιέργεια, τονίζοντας πως δεν είναι μία σχέση η οποία είναι σημερινή, καθώς η κοινωνία της Τριφυλίας, εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια, έχει μια συμβιωτική σχέση με την ελιά και το λάδι.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία με θέμα «Πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη. Η περίπτωση της ελιάς και του ελαίου» από την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Λαογράφο – τ. Διευθύντρια, Επιστ. Συνεργάτης Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε».

Η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη σημείωσε, «Ο λαϊκός πολιτισμός, αυτός ο οποίος περιλαμβάνει και την υπόθεση της ελιάς και των προϊόντων της βρίσκεται ακόμη σε μια υποανάπτυκτη κατάσταση και πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν συνδέσουμε τα προϊόντα μας με αυτό που τους ταιριάζει,  αυτό που τους έδωσε ο παραδοσιακός πολιτισμός, θα είμαστε διαρκώς ουραγοί. Σιγά σίγα το αναλαμβανόμαστε γατί αυτό δείχνουν και οι εκδηλώσεις όπως η αποψινή, στο πλαίσιο και ευρυτέρων ευρωπαϊκών εκδηλώσεων, όπως ευρύτερο ήταν και το θέμα των προϊόντων ονομασίας προέλευσης το οποίο δεν συνδέσαμε ποτέ με το λαϊκό προσδιορισμό. Καιρός λοιπόν και την ελιά και το λαδί ως σύμβολα και ως πολιτιστικά στοιχεία να τα συνδέσουμε με τον πολιτισμό μας και να προχωρήσουμε με αυτά».

Στο χώρο του Πάρκου λειτουργούσε έκθεση αντιγράφων πινάκων μεγάλων ζωγράφων με θέμα την ελιά, ενώ υπήρχαν και λαδομαγειρέματα, κέρασμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Πορτογαλικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF (Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών) και εντάσσονται στον κύκλο των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (δύο στην Ελλάδα : στη Θεσσαλονίκη και στους Γαργαλιάνους) του Φεστιβάλ «Culturas Mediterranicas» της Πορτογαλίας. Αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων  θα γίνει στη διάρκεια του Πορτογαλικού Φεστιβάλ στη Λισαβόνα από 12 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή 12 χωρών. Επίσης οι εκδηλώσεις θα προβληθούν στις ετήσιες αναφορές του Ελληνικού και Πορτογαλικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®, στην Περιοδική Έκδοση (newsletter) του CIOFF® σε 103 χώρες παγκοσμίως αλλά και στα μέλη των εθνικών τμημάτων κάθε μιας από αυτές τις 103 χώρες. Στη μεγάλη γιορτή συμμετέχει η Ακαδημία Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Για σήμερα, Τετάρτη18 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. είναι προγραμματισμένη εκδήλωση μαγειρική και ζαχαροπλαστικής από διακεκριμένους chef της Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Επίσης, έμποροι, παραγωγοί και χορηγοί θα κεράσουν λαδολιχουδιές, κρασί και τσίπουρο εξαιρετικών αρωμάτων από σταφύλια της Τριφυλιακής γης.

Δείτε εικόνες:

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button