Ελλάδα

Οργισμένο μήνυμα της ΕΕ σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο – Παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων έστειλαν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι οι ενέργειές της στην περιοχή παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και προσοχή τη δουλειά του Προέδρου Αναστασιάδη, για να βρει μια λύση με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τους Τούρκους, όμως δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του Προέδρου, κατά πάσα πιθανότητα λόγω υπαιτιότητας των συνομιλητών του».

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε σχέση με τα γεγονότα με το πλοίο της ENI, «είμαστε, και στεκόμαστε, δίπλα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήρα τηλέφωνο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του εξέφρασα την αλληλεγγύη μου, και δήλωσα ότι αυτές οι ενέργειες σίγουρα δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». «Οι επιλογές υπέρ του διαλόγου, υπέρ της ειρήνης είναι πάντα επιλογές θετικές», κατέληξε.

Οι τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν επί τάπητος και στην τετραμερή Γιουνκέρ, Μέρκελ, Μπορίσοφ και Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, από όλους τονίστηκε πως η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε πως προϋπόθεση για συνέχιση της εν λόγω συνεργασίας είναι να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η στήριξη του Βερολίνου στις ελληνικές θέσεις είναι σαφής και δεδομένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με αντικείμενο τη επίσκεψη του στα Σκόπια την Κυριακή και το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button