Αγροτικά

ΟΣΔΕ 2018: Δεν κάνει πίσω η Εφορία για τον ΑΤΑΚ

Σφίγγει ο κλοιός αναφορικά με το επίμαχο θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018, που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα του αγροτικού κόσμου για την αναβολή του. Τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και το ΥΠΑΑΤ εμμένουν ουσιαστικά στη θέση τους, ενώ κομβικό ρόλο στη διαδικασία έχουν αναλάβει από κοινού ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μάλιστα, και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», είναι πολύ πιθανό τα τελευταία 24ωρα να έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Άλλωστε, και όπως έχει γίνει γνωστό, η αναγκαιότητα της χρήσης του ΑΤΑΚ προέκυψε μετά και από τη σύσταση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΟΙΚ, ώστε να μεριμνήσουν να περιλαμβάνονται στα συμφωνητικά αγρομίσθωσης όλα τα στοιχεία των αγροτεμαχίων για να μπορούν να διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης του ιδιοκτήτη-μισθωτή, προς αποφυγή πλαστών μισθωτηρίων και, κατ’ επέκταση, περιπτώσεων απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Το πρόβλημα, λοιπόν, εστιάζεται κυρίως στα συμβόλαια ενοικίασης αγροτεμαχίων που έχουν υπογράψει κάποιοι παραγωγοί. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «Ύπαιθρο Χώρα», είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με πάρα πολλά μονοετή συμβόλαια, τα οποία υπογράφονται κάθε χρόνο μεταξύ των ίδιων ανθρώπων ή με τριγωνικές σχέσεις, ώστε να αποφύγουν τη δήλωση των αγροτεμαχίων τους. Παρεμπιπτόντως, από όσο γνωρίζουμε μονοετή συμβόλαια μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων δεν μπορούν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε πολλούς νομούς της χώρας εκτιμάται ότι τα περισσότερα χωράφια εμφανίζονται ως μισθωμένα. Στη γη, αυτή, λοιπόν που εμφανίζεται ως μισθωμένη, η μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών έχει ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης διάρκειας ενός έτους. Αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο οι εκτάσεις αλλάζουν χέρια χωρίς καμία δήλωση, ενώ, όταν λήγουν, γίνονται τριγωνικές ή ακόμα και τετραγωνικές οι σχέσεις των ενοικιαστών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεθαρίσει πως «στις ενισχύσεις που χορηγούνται από το ΟΣΔΕ, πρέπει να επαληθεύονται οι όροι επιλεξιμότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του προβλήματος και τα ευρήματα των ελέγχων, τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και άλλων υπηρεσιών, όπου διαπιστώθηκε η χρήση πλαστών/παράτυπων μισθωτηρίων και παραστατικών χρήσης αγροτεμαχίων, η «ΥΧ» συνεχίζει το ρεπορτάζ.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button