Εκπαίδευση

Ο απολογισμός των δράσεων του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Παρεμβάσεις, βιωματικές ομάδες και εργαστήρια επικοινωνίας οργάνωσε η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Οι δράσεις έγιναν στο πλαίσιο πρωτογενούς πρόληψης για τις ομάδες στόχους (μαθητές και σπουδαστές), από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τα τέλη Μαρτίου του 2018.

Α) Για τους μαθητές πρωτοβάθμιας έγιναν: 109 βραχείες παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 2.032 μαθητές και η θεματολογία ήταν η ακόλουθη: «Διαδίκτυο: ένα νέο εργαλείο στη ζωή μας!», «Ενδοσχολική βία: προάγοντας το σεβασμό και την συνεργασία μέσα στην τάξη», «Η αλήθεια για το κάπνισμα και το αλκοόλ». Τέσσερις βιωματικές ομάδες με θεματολογία: «Διαχείριση συναισθημάτων» και «Από το εγώ… στο εμείς! Η ομάδα μας!», στις οποίες συμμετείχαν 74 μαθητές, ένα «πιλοτικό πρόγραμμα υιοθεσίας» το οποίο περιλαμβάνει 4 ομάδες στις οποίες συμμετέχουν 88 μαθητές των 4 τμημάτων της Α΄ και ΣΤ΄ τάξης του 24ου Δημοτικού Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης, που στόχο έχει την ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας μεταξύ των παιδιών στο χώρο του σχολείου. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, κάθε παιδί της ΣΤ΄τάξης “υιοθετεί” ένα παιδί της Α΄ τάξης και μέσα από βιωματικές δράσεις σε ομαδικό επίπεδο, γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός άνετου και φιλικού κλίματος στο σχολείο όπου κυριαρχεί η συνεργασία,

Επίσης έγιναν 14 εργαστήρια επικοινωνίας με θεματολογία: «Από το εγώ… στο εμείς! Η ομάδα μας!», «Ενδοσχολική βία», «Συναισθήματα» στα οποία συμμετείχαν 237 μαθητές. Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. συνεργάστηκε με τα ακόλουθα σχολεία: 3ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, Νηπιαγωγείο Τρίκορφου, 26ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 10ο, 12ο, 14ο, 17ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο, 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, 1ο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, Δημοτικό Σχολείο Σπερχογείας, Λεϊκων, Βέργας, Τρίκορφου, Αρφαρών, Εύας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Β) Για την ομάδα – στόχο μαθητές δευτεροβάθμιας υλοποιήθηκαν: α) 53 βραχείες παρεμβάσεις στις οποίες συμμετείχαν 1.541 μαθητές με θεματολογία: «Ας μιλήσουμε για την εφηβεία», «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», «Ενδοσχολική βία», «Η αλήθεια για το κάπνισμα και το αλκοόλ», «Η αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στη διαφορετικότητα», «Αυτοεκτίμηση και ομαδικότητα», “Διαχείριση άγχους εξετάσεων”, β) Τέσσερις βιωματικές ομάδες με θέμα «Αυτοεκτίμηση και εφηβεία» στις οποίες συμμετείχαν 78 μαθητές, γ) ένα εργαστήρι επικοινωνίας με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός» στο οποίο συμμετείχαν 24 μαθητές. Για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας συνεργάστηκε με τα σχολεία: 1ο, 3ο, 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Παραλίας, 1ο, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γυμνάσιο Αρφαρών, Γυμνάσιο Φιλιατρών, Γυμνάσιο Γαργαλιάνων, Γυμνάσιο Μεθώνης, Γυμνάσιο Πύλου, Γυμνάσιο Δωρίου, 3ο Λύκειο Καλαμάτας, 4ο Λύκειο Καλαμάτας, 2ο, 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας.

Δ) Για την ομάδα – στόχο σπουδαστές Ι.Ε.Κ. έχει υλοποιήσει 4 βραχείες παρεμβάσεις με θέμα «Η σημασία της πρόληψης για την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας», στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 100 σπουδαστές του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button