Τοπικά Νέα

Ο δήμαρχος Τριφυλίας «καρατόμησε» τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Ζαχαρία Κανελλόπουλο;

«Ναυμαχία» στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Τριφυλίας θα προκαλέσει η «καρατόμηση» του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, με προσωπική επιλογή και πολιτική απόφαση-πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, η οποία και όρισε τους εκπροσώπους της προκειμένου να συγκροτηθεί η Λιμενική Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η «ναυμαχία», ωστόσο, όπως είναι φυσικό, επεκτείνεται και στη στεριά, καθώς λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις- και- στο εσωτερικό της συμπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας, καθώς ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με το συνδυασμό του κ. Κατσίβελα και, μάλιστα, στις πρώτες θέσεις!
Αυτή, δε, είναι η τρίτη φορά που ο κ. Κατσίβελας, ουσιαστικά, στρέφεται κατά του δημοτικού συμβούλου από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας που εξελέγη με το συνδυασμό του. Αρχικά, τον Οκτώβριο του 2016, ύστερα από προσωπική επιλογή του κ. Κατσίβελα, «καρατομήθηκε» ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος από πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας, με τη λήξη της θητεία της διοίκησης, και ούτε καν προτάθηκε για τακτικό μέλος ή, έστω, αναπληρωματικό.
Στη συνέχεια, το 2017, δεν του έγινε πρόταση άσκησης καθηκόντων από θέση ευθύνης αντιδημάρχου, καίτοι είναι έμπειρος δημοτικός σύμβουλος και στέλεχος της Ν.Δ. από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, ενώ την προηγούμενη περίοδο ήταν και εκλεγμένο μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ.
Η αλήθεια είναι ότι το 2015 ο κ. Κανελλόπουλος ορίστηκε τακτικό μέλος στη Λιμενική Επιτροπή Μεσσηνίας και ακολούθως εξελέγη πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, με επιλογή και πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα.
Από το Μάρτιο του 2015, που ορίστηκε ως αντιπρόσωπος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, έχει παρέλθει τριετία. Στο μεσοδιάστημα ο κ. Κατσίβελας άλλαξε θέση και στάση «απέναντι» στο δημοτικό σύμβουλο που εξελέγη με το συνδυασμό του. Βεβαίως, είναι γνωστή η πολιτική «κόντρα» των δύο ανδρών σχετικά με τη λειτουργία της δημοτικής παράταξης του κ. Κατσίβελα, αλλά και του Δήμου Τριφυλίας.
Τον Οκτώβριο του 2016, μετά την «καρατόμησή» του, ο κ. Κανελλόπουλος είχε προβεί σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Θ», χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά ανέντιμο αυτό που έκανε ο δήμαρχος σε βάρος μου, χωρίς καν να με έχει ενημερώσει, χωρίς να πει ένα “ευχαριστώ” για τη θητεία και προσφορά μου, εντελώς απρόκλητα, που έχω δώσει την ψυχή μου και για την εκλογή του συνδυασμού μας, αλλά και για το Φορέα. Είναι προσβολή και για εμένα και για τους δημότες της Τριφυλίας που με εμπιστεύονται και με εκλέγουν, και ιδίως για τη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας. Στην πρόκληση και προσβολή του δημάρχου θα απαντήσω δημόσια…».
Λίγες μέρες αργότερα, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Κατσίβελας από τους Γαργαλιάνους, μιλώντας για τον κ. Κανελλόπουλο στην κάμερα του Gargalianoionline, είχε κάνει λόγο για «νοοτροπίες και αντιλήψεις αχαρακτήριστες», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται αυτές τις μέρες ν’ ασχοληθώ με τον κ. Κανελλόπουλο. Το βέβαιον είναι ότι ξεπέρασε τα όρια και της ανοχής και της στοιχειώδους συμπεριφοράς. Είναι ένα θέμα το οποίο θ’ αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες. Σίγουρα ξεπέρασε το Ρουβίκωνα».
Οι μέρες πέρασαν, αλλά δεν έγινε κάτι από την πλευρά του δημάρχου, ούτε και ο κ. Κανελλόπουλος έδωσε συνέχεια.
Εν συνεχεία, το Φεβρουάριο του 2017 ο κ. Κανελλόπουλος απηύθυνε ανοικτή επιστολή στο δήμαρχο Τριφυλίας «όχι για να γίνω δυσάρεστος, αλλά γιατί πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα, για να εξάγουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα, ώστε να αλλάξουμε πορεία και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Οι συμπολίτες μας περιμένουν πολλά από μας ακόμη».
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Καλούμαστε να ψηφίσουμε απευθείας θέματα στο Δ.Σ., χωρίς καν να έχουμε ερωτηθεί. Χωρίς καν να τα έχουμε συζητήσει. Χωρίς καν να έχουμε ενημερωθεί. Αυτός είναι ο ρόλος μας; Ποιον τιμά αυτή η διαδικασία; Είναι συνεργασία αυτό; Έτσι υπηρετείται η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον, η δημοκρατία και ο τόπος μας; Έτσι θωρακίζεται η ενότητα και η αξιοπιστία μας; Οι πολίτες, οι οποίοι μας εξέλεξαν, πιστεύετε ότι συμφωνούν με όλα αυτά; Το να γίνεται προσυμβούλιο και να συμμετέχουν όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, και οι 16, ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων, είναι πάγια αρχή, θεσμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Αυτό, άλλωστε, κάνουν πριν από το Δ.Σ. και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί και δημοτικές παρατάξεις. Αυτό είναι βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας κάθε πολιτικού οργανισμού. Έτσι, δημοκρατικά, με διαφάνεια και με ισότιμη συμμετοχή λειτουργούν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδος. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε δίκαιες, καθαρές και ωφέλιμες για τον τόπο μας αποφάσεις. Αυτό έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Αυτή, όμως, η καθαρά δημοκρατική αρχή και λειτουργία φαίνεται εκ των πραγμάτων, ότι τώρα, εδώ στο Δήμο Τριφυλίας, έχει καταλυθεί. Ακόμη και σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι π.χ. το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, ο οικονομικός προϋπολογισμός, αλλά και άλλα πολλά.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφίσουμε τον οικονομικό προϋπολογισμό και στις 22 Νοεμβρίου 2016 είχαμε επίσης Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2017, το πιο κορυφαίο θέμα. Έγιναν προσυμβούλια; Όχι. Προηγήθηκε κάποια ενημέρωση; Ρωτηθήκαμε σε κάτι; Μας ζητήθηκε η γνώμη μας; Όχι. Δυστυχώς Όχι. Τότε τι είδους σύμβουλοι είμαστε; Γιατί είμαστε εκεί; Και γιατί γίνονται όλα αυτά; Ποιος είναι ο ρόλος μας; Αν αυτά δεν είναι προσβλητικά και απαξιωτικά, όχι μόνο για μας, αλλά κυρίως για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μας ψήφισαν για να τους εκπροσωπήσουμε, τότε τι είναι; Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι; Πού είναι, επίσης, ο συλλογικός σχεδιασμός στρατηγικής για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην Τριφυλία συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα κάθε Δημοτική Ενότητα, όπως Αετού, Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων, Αυλώνος και Κοινότητας Τριπύλης; Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να υπηρετήσουμε και να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στον τόπο μας. Στις πόλεις μας, στις κωμοπόλεις μας και στα χωριά μας. Από τον Αετό και το Κοπανάκι έως τη Χριστιανούπολη και το Πυργάκι. Για να πετύχουμε, όμως, στην αποστολή μας και να γίνουμε αποτελεσματικοί, χρειάζεται κοινή δράση και συλλογική προσπάθεια. Συμμετοχή όλων. Στη Δημοκρατία δεν ισχύει η αρχή του ενός ανδρός…».
Στις 24 Απριλίου 2018, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου με θέμα – εκτός ημερήσιας διάταξης – «Ορισμός τεσσάρων (4) εκπροσώπων της ΠΕΔ Πελοποννήσου, προκειμένου να συγκροτηθεί η Λιμενική Επιτροπή Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.», όπως αναφέρεται στην απόφαση με αριθμό 20/2018, που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια στις 3 Μαΐου, με ΑΔΑ: ΩΔ6ΕΟΚΑΓ-ΙΛΝ, με τη συμμετοχή του κ. Κατσίβελα και ύστερα από δική του επιλογή και πρόταση ορίστηκαν ως μέλη από το Δήμο Τριφυλίας α) ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και γραμματέας του Δ.Σ., Ανδρέας Μπουγάς και β) ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μερκούρης (σ.σ. προφανώς αναπληρωτής του κ. Μπουγά), καθώς και δύο σύμβουλοι από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος.
Ως γνωστόν, το κύριο αντικείμενο της Λιμενικής Επιτροπής Μεσσηνίας, μετά τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, εξαντλείται στο Λιμάνι Κυπαρισσίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης, τα γραφικά λιμανάκια Αγρίλη και Αγίας Κυριακής, όλα στο Δήμο Τριφυλίας, κι ένα ακόμα λιμανάκι στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Έτσι, θεωρείται σχεδόν δεδομένο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ότι πρόεδρος θα εκλεγεί ο εκπρόσωπος του Δήμου Τριφυλίας, δηλαδή ο Ανδρέας Μπουγάς.
Η εξέλιξη αυτή, που «σκάει» σαν βόμβα στην Τριφυλία, εικάζεται ότι θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και αντιδράσεων και δεν αποκλείεται στη θαλάσσια περιοχή της Τριφυλίας να σημειωθεί «ναυμαχία», η οποία και προφανέστατα θα «βγει» στη στεριά, με φόντο και τις δημοτικές εκλογές του 2019…

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button