Αγροτικά

Ο πραγματικός νικητής στα βραβεία καινοτομίας της Fruit Logistica ήταν η βελτιωμένη ντομάτα Adora

Τα τσιπς καρύδας «Pook Coconut Chips» άρπαξαν μέσα από τα χέρια το πρώτο βραβείο καινοτομίας FLIA, από τις ντομάτες Adora, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού καινοτομίας της διεθνούς έκθεσης φρούτων και λαχανικών Fruit Logistica. Κατ’ αρχάς τα τσιπς καρύδας δεν είναι νωπό τρόφιμο και δεύτερον δεν είναι και τόσο καινοτόμο. Το μόνο πλεονέκτημά του είναι ότι απαντά στη διεθνή τάση για να ενταχθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους στη διατροφή μας η καρύδα. Όμως, η ντομάτα Adora που πήρε το δεύτερο βραβείο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα:

  • Είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της ντομάτας τύπου coeur du boeuf ή beef tomato, που είναι η νέα τάση στις ντομάτες. Έχει το σχήμα της “καρδιάς του βοδιού”, από όπου έχει πάρει και το όνομά της αυτή η οικογένεια ποικιλιών ντομάτας, αλλά έχει σκούρο χρώμα, που επίσης αποτελεί νέα τάση στις ντομάτες (βλ. Kumato κ.ά.)
  • Είναι ποικιλία που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και ωριμάζει γρήγορα
  • Έχει εξαιρετική γεύση

Την τρίτη θέση κατέλαβε το «Scheufelen Grass Paper – Greenliner» της γερμανικής εταιρείας Scheufelen, ένα οικολογικό υλικό συσκευασίας φτιαγμένο από έως και 50% φρέσκες ίνες χόρτου.

Το χρυσό βραβείο για τα Pook Coconut Chips της γερμανικής εταιρείας γερμανική εταιρεία PookSpaFoods, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της έκθεσης, δόθηκε καθώς τα τραγανά πατατάκια φτιάχνονται από καρύδα Ταϊλάνδης χωρίς λάδι ή λιπαρά και διατίθενται στις εξής γεύσεις: θαλασσινό αλάτι, μάνγκο και θαλασσινό άλατι και σοκολάτα και θαλασσινό αλάτι. Είναι για χορτοφάγους, δεν περιέχουν γλουτένη και δεν έχουν συντηρητικά.  Ο δημιουργός τους τα συστήνει ως σνακ ή ως επικάλυψη για σαλάτες, δημητριακά, γιαούρτι, παγωτό και πολλά άλλα. «Είμαστε μια μικρή εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό το βραβείο αποτελεί μεγάλη έκπληξη και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς», δήλωσε η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Kanokporn Holtsch.

Το ασημένιο βραβείο δόθηκε στην ντομάτα «Adora» από την ισπανική εταιρεία HM Clause. Πρόκειται για μια σφιχτή, σκούρα καφετιά ντομάτα Marmande με εξαιρετικά ισορροπημένη έντονη γλυκόξινη γεύση και εξαιρετική διάρκεια ζωής στο ράφι. Ουσιαστικά ενισχύθηκε μια παραδοσιακή ντομάτα τύπου beef. Επίσης, η νέα ντομάτα ωριμάζει πολύ νωρίς, έχει σταθερότητα και καλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Το χάλκινο βραβείο FLIA έλαβε η συσκευασία από χόρτα της Scheufelen. Αυτό το οργανικό υλικό συσκευασίας αποτελείται από έως και 50% φρέσκες ίνες χόρτου και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο. Η χρήση ινών γρασιδιού, μιας ανανεώσιμης πρώτης ύλης, θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού. Οι συμβατικές ίνες πολτού απαιτούν 30.000 λίτρα νερού και 6.000 kW / h ενέργειας ανά τόνο – σε σύγκριση με μηδέν λίτρα και 150 kW / h για τις ίνες γρασιδιού.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button