ΑγροτικάΔήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας “λαδώθηκε” στην Καλαμάτα

ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΒΙΜ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Κάθε ένας από τους περίπου 1,2 δισεκατομμύριο Ινδούς καταναλώνει το χρόνο κατά μέσο όρο μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Ο στόχος είναι να αυξήσουν την κατανάλωση όχι στα εννέα λίτρα που καταναλώνει ανά χρόνο ο Έλληνας αλλά στο ένα κουτάλι της σούπας… Αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και για τους ίδιους τους Ινδούς, αφού θα καταναλώνουν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό το στόχο περιέγραψε στον υπουργό Γεωργίας της Ινδίας, Gajendra Singh Shekhawat, ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε την ελαιοκομική μονάδα της Αγροβίμ στην Καλαμάτα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εκπρόσωπος της Καλαματιανής εταιρίας, Κωνσταντίνος Πεϊμανίδης…

Ο Ινδός υπουργός, με την Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα,  Shamma Jain, ξεναγήθηκαν στους χώρους τυποποίησης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και της μεταποίησης και τυποποίησης των επιτραπέζιων ελιών, ενημερώθηκαν από τον Κωνσταντίνο Πεϊμανίδη για τον ελαιοκομικό τομέα της χώρας, για τα προϊόντα της Αγροβίμ και για την αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ενώ έκανε και οργανοληπτική δοκιμή ελαιόλαδου της Αγροβίμ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των στελεχών της εταιρίας.


Η Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ινδός υπουργός Γεωργίας και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Μεταξύ άλλων ο κ. Πεϊμανίδης ανέφερε στον υπουργό της Ινδίας ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ιδιαίτερα της Κορωνέικης ποικιλίας είναι άριστο προϊόν όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη γεύση αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία.

Σημείωσε ότι η “Αγροβίμ” κάνει εξαγωγές στην Ινδία αλλά επιθυμεί να τις αυξήσει, παρατηρώντας όμως ότι αποτρεπτικός παράγοντας είναι οι υψηλοί δασμοί, ύψους 30% για την εισαγωγή ελαίων στην τεράστια χώρα.

Επιπλέον τον ενημέρωσε για το πείραμα στο οποίο συμμετέχει και η Αγροβίμ, ελιές της οποίας θα πάνε στο Διάστημα για να διαπιστωθεί κατά πόσο επηρεάζεται το λάδι στις συνθήκες που επικρατούν έξω από την ατμόσφαιρα της γης.

Ο Ινδός υπουργός ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας του αναπτύσσεται ταχύτατα και πως η οικονομική ευημερία έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, αν και παρατήρησε (όταν δοκίμαζε το ελαιόλαδο) ότι στην Ινδία το ελαιόλαδο το χρησιμοποιούν πολύ για μασάζ. Τόνισε πως αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, ενώ, σε ό,τι αφορά τους δασμούς για τα έλαια, ανέφερε ότι αυτοί είναι υψηλοί προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγοί των σπορελαίων της χώρας από την εισαγωγή αντίστοιχων προϊόντων από το εξωτερικό. Ο υπουργός τόνισε ότι θα μεταφέρει στη χώρα του και την κυβέρνησή του όλα όσα είδε στην Καλαμάτα (πριν από την Αγροβίμ επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις κυριότητας του Συνεταιρισμού “Ένωση Μεσσηνίας”).


Κωνσταντίνος Πεϊμανίδης

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε ότι η Ινδία είναι εξαιρετικά σημαντική χώρα και η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τη συνεργασία της μαζί της για την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων που αποτελούν brad name, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές.

Στο ίδιο πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Ινδού υπουργού αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της χώρας και την αναπροσαρμογή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Από την Αγροβίμ ο Ινδός υπουργός με την Πρέσβειρα της Ινδίας και τους δύο Έλληνες υπουργούς αναχώρησαν για την Αρχαία Μεσσήνη.
Στ.Μ. | kalamatajournal.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button