Τοπικά Νέα

Παράνομη, υπερκοστολογημένη, κατά του περιβάλλοντος η ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Νόμοι παραβιάζονται, ιδιοκτησίες αφαιρούνται, η δικαιοσύνη αργεί δραματικά να αποφανθεί, οι κυβερνώντες κάνουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που είχαν υποσχεθεί δημόσια. Μια τέτοια κατάσταση, που μόνο δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να χαρακτηρίζει, περιέγραψαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Καλαμάτα, εκπρόσωποι χωριών της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, οι οποίοι επιμένουν ότι η προς υπογραφή σύμβαση για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου είναι παράνομη, υπερκοστολογημένη και κατά του περιβάλλοντος. Μίλησαν για τη σύμβαση που έχει ανακοινωθεί ότι θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, παρότι εκκρεμεί προσφυγή για την ακύρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναφέρθηκαν στη γη που έχει αγοράσει η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ, για την οποία όμως υπάρχουν προσφυγές στη δικαιοσύνη από πρόσωπα που δηλώνουν ιδιοκτήτες εκτάσεων τις οποίες λένε ότι οι ίδιοι ποτέ δεν πούλησαν στην εταιρία. Έκαναν αναφορές και για την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ενώ υποσχόταν ότι θα ακυρώσει το έργο τώρα το “τραβάει από τα μαλλιά” για να μπορέσει να το ξεκινήσει και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ…


Νίκος Γόντικας, Πέτρος Μπούρκουλας, Θανάσης Πετράκος

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων της Καλλιρρόης Πέτρος Μπούρκουλας, της Παλαιόχουνης Πόπη Κουτουζή, των Κωνσταντίνων Άνω Μεσσηνίας Δημήτρης Καππόπουλος και του Βασιλικού Παναγιώτης Μπούρας.

Επιπλέον στη συνέντευξη τόνισαν ότι οι μόνοι που έχουν κρατήσει σταθερή θέση είναι ο Θανάσης Πετράκος και ο Νίκος Γόντικας, οι οποίοι παραβρέθηκαν και στην τοποθέτησή τους υπογράμμισαν ότι οι νομικές ενέργειες δεν αρκούν για να βρουν το δίκιο τους οι κάτοικοι αλλά χρειάζεται να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός. Να βάλουν οι αγρότες μπροστά τα τρακτέρ τους, να βγάλουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη τα μηχανήματα στους δρόμους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γόντικας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, η σύμβαση είναι παράνομο να υπογραφεί, γιατί εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Χαρακτηριστικά η Πόπη Κουτουζή, που είναι νομικός, ανέφερε ότι υπάρχει νομολογία που λέει ότι για να συμβασιοποιηθεί ένα έργο πρέπει να υπάρχει η σχετική ΜΠΕ.

Είπαν επίσης ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκρισή του για την υπογραφή της σύμβασης, όμως μία από τις συμβαλλόμενες εταιρίες δεν υφίσταται, δεν υπάρχει ούτε στα μητρώα των Επιμελητηρίων ούτε έχει βρεθεί πουθενά το καταστατικό της! Άρα, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, η σύμβαση θα πρέπει να πάει ξανά στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά τις βελτιώσεις της σύμβασης, για τις οποίες έχει μιλήσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ανέφεραν ότι πρόκειται απλώς για λόγια, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει πει ότι εάν είναι να γίνουν βελτιώσεις θα πρέπει να υποβληθεί ξανά προς έλεγχο, με τις σχετικές συμπληρώσεις, η σύμβαση.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν ότι έχει γίνει παράνομη χωροθέτηση των μονάδων επεξεργασίας των απορριμάτων και ειδικότερα έχουν χωροθετηθεί σε απόσταση από οικισμούς μικρότερη από αυτή που ορίζει ο νόμος αλλά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Επάνω στο ίδιο ζήτημα η κ. Κουτουζή πρόσθεσε ότι οι Υπηρεσίες Πολεοδομίας φέρονται να διευκολύνουν την εταιρία επιτρέποντας την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σε περιοχές που δεν έχουν προσδιοριστεί χρήσεις γης.

Για τα χωράφια που έχει αγοράσει η ΤΕΡΝΑ, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων επικαλέστηκαν όσα έχει δημοσιοποιήσει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος και οι άλλοι, σύμφωνα με τα οποία γη ιδιοκτησίας της οικογένειάς τους βρέθηκαν να έχουν πωληθεί στην εταιρία χωρίς οι οικογένειες να γνωρίζουν τίποτα!

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων τόνισαν ότι η υπόθεση θα έχει μακρά συνέχεια στη δικαιοσύνη, ανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ σημείωσαν ότι έχει υποβληθεί αίτηση ακύρωσης  του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος ισχυρίστηκαν ότι σκοπός της ΤΕΡΝΑ δεν είναι η επεξεργασία των σκουπιδιών μόνο της Πελοποννήσου αλλά η παραλαβή σκουπιδιών και από τα Λιόσια της Αθήνας.

Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Πετράκος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την αποχώρησή του, τόνισε ότι πέρα από τις νομικές διαδικασίες των φορέων της περιοχής πρέπει να υπάρξουν και κινηματικές και αγωνιστικές εκδηλώσεις, διαφορετικά δεν θα πιεστούν αυτοί που έχουν την εξουσία.

Ο δε Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ανέφερε ότι όσα όσα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων συμβαίνουν επειδή “είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων”. Πρόσθεσε ότι κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι λειτουργούν και σε αυτή την περίπτωση ως το πολιτικό προσωπικό των συμφερόντων του κεφαλαίου, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ΤΕΡΝΑ.
Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button