Αγροτικά

Πιλοτική εφαρμογή βιολογικής μεθόδου δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

«Η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό τομέα με μεγάλο κόστος για τους πέντε (5) νομούς της Πελοποννήσου. Η βιολογική δακοκτονία μπορεί και πρέπει να δοκιμαστεί, θα το τολμήσει η Περιφερειακή Αρχή;» τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”.

Η Παράταξη πιο συγκεκριμένα προτείνει:

«Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου  αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση.

Ειδικότερα προτείνουμε, την άμεση, από φέτος, επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες  περιοχών, μια στην Μεσσηνία και μία στην Λακωνία προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί ένα μέρος  του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου.  Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Οι Υπηρεσίες μας της Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.

Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Η Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως).

Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά,  στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες , πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας.

Θα  επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας?»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button