Πολιτική

Άρθρο του Γ. Γκούμα για την ανάπτυξη του Τουρισμού με τίτλο “Πολύπλευρη τουριστική ανάπτυξη για όλο το χρόνο!”

DSC_0751


Δε χωρά αμφιβολία ότι η Μεσσηνία έχει μπει στο χάρτη των τουριστικών προορισμών της Ελλάδας. Αυτό έχει γίνει κυρίως λόγω των πολύ σημαντικών επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας και οι οποίες έχουν δράσει ευεργετικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρονται στην περιοχή μας.

Οι δρόμοι που έχουμε να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα είναι δύο. Ο ένας είναι να επαναπαυθούμε στις δάφνες και να απολαύσουμε τα πρόσκαιρα οφέλη. Ο άλλος δρόμος είναι με βάση τα όσα θετικά έχουν συμβεί στον τομέα του τουρισμού, να αναζητήσουμε και να διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν. Σε αυτόν το δεύτερο δρόμο πιστεύω τόσο εγώ, όσο και η ομάδα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών που απαρτίζουν το συνδυασμό Νέο Επιμελητήριο. Και το Επιμελητήριο αύριο πρέπει να παίξει τον καθοριστικό ρόλο που δεν έπαιξε χθες, που δεν έπαιξε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η άποψή μας για τον τουρισμό είναι ξεκάθαρη. Η Μεσσηνία πρέπει να καταστεί τουριστικός προορισμός και τους 12 μήνες το χρόνο. Το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες, θα το διευκολύνουν και θα το κάνουν πραγματικότητα εάν υιοθετηθούν οι ξεκάθαρες προτάσεις μας.

Ως αυριανή ηγεσία του επιμελητήριου θα επιδιώξουμε τη στενή συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθήσουμε σημαντικά έργα υποδομών όπως:

  • Τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου
  • Τον περιφερειακό δακτύλιο της Μεσσηνίας
  • Τον οδικό άξονα Καλαμάτας – Ριζόμυλου
  • Την σύνδεση της Καλαμάτας με την Ολυμπία Οδό
  • Την ανάπτυξη του Λιμανιού της Καλαμάτας ως port hub για την κρουαζιέρα.
  • Αξιοποίηση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Τα παραπάνω έργα υποδομής είναι απαραίτητα για να διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν, να μπορέσουμε να δεχθούμε περισσότερους επισκέπτες και να κινηθούν αυτοί με ασφάλεια και άνεση σε όλη τη Μεσσηνιακή γη.

Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού (yachting) με βάση τις μαρίνες. Η δημιουργία ενός δικτύου μαρίνων του νομού μας με την αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων θα δώσει νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας.

Οι εναλλακτικές μορφές του τουρισμού θα διευρύνουν την τουριστική περίοδο.

  • Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού με την προώθηση του Μεσσηνιακού Ορθόδοξου Πάσχα ως μια μοναδική εμπειρία με στόχο την προσέλκυση ορθόδοξων χριστιανών από όλο τον κόσμο. Αλλά και η δημιουργία των θρησκευτικών μονοπατιών με στόχο την ανάδειξη των εκκλησιών, των μοναστηριών και των πανηγυριών μας. Η Εκκλησία μας έχει προσφέρει σε κάθε γωνιά της Μεσσηνιακής γης θαυμάσια μνημεία, προσαρμοσμένα απόλυτα στη γεωγραφική θέση, το ανάγλυφο του εδάφους και το φυσικό μας τοπίο.

  • Η ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού που στηρίζεται στις αγροτικές παραδόσεις του τόπου μας όπως είναι το μάζεμα της ελιάς και η παραγωγή του ελαιόλαδου, του κρασιού και του ούζου.

 

  • Η ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας με την προσέλκυση συνταξιούχων από την Ευρώπη για διακοπές, τη μίσθωση, την αγορά ή κατασκευή παραθεριστικής κατοικίας, λόγω των καλών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας.

  • Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με την ίδρυση συνεδριακού γραφείου και στόχο την προσέλκυση συνεδρίων.

Ο συνδυασμός μας θέτει τη Μεσσηνία σε πρώτο πλάνο. Με συγκεκριμένες προτάσεις και ένα ρεαλιστικό και μακρόπνοο σχέδιο, που θα οδηγήσει σε μια ισόρροπη ανάπτυξη, δικαία διανεμημένη σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τόπου μας.

Γιώργος Γκούμας

Επικεφαλής συνδυασμού “Νέο Επιμελητήριο”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button