Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Διαπεριφερειακή εκδήλωση πολιτισμού που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας

unnamed


Παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη η εκδήλωση της Τοπικής Κοινότητας για τον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου, μνημείο πολιτισμού ολόκληρης της Πελοποννήσου

Mε μεγάλη επιτυχία και την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη πραγματοποιήθηκε η σπουδαία διαπεριφερειακή εκδήλωση πολιτισμού που διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Εκκλησία της περιοχής, στο Δημαρχείο Φιγαλείας με θέμα την ιστορική εκκλησία της κωμόπολης, τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, έργο Λαγκαδιανών.

Παρουσιάστηκε επίσημα και για πρώτη φορά, η μελέτη και το έργο αποτύπωσης του ναού, από καθηγητές και φοιτητές του Τ. Ε. Ι Δυτικής Ελλάδος που είχε ξεκινήσει το Καλοκαίρι του 2015 και ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2016. Αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι και σήμερα η Κίνηση Πολιτών Άνθη της Πέτρας, μια κοινότητα ανθρώπων, μελετητών, επιστημόνων και εθελοντών που ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν κάθε έργο των ξακουστών σε όλη την Ελλάδα, λαγκαδιανών πετροχτιστάδων. Στην εκδήλωση αυτή ενημερώθηκα και οι πολίτες της περιοχής για την εξέλιξη των εργασιών ανακατασκευής του ναού, το κόστος καθώς και τις ενέργειες που γίνονται.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν εντός της αίθουσας, ο κ. Μπαξεβανάκης, η κα. Σαλτάρη, ο κ. Φάμελος και η κα. Κατσάμπουλα. Βασικοί ομιλιτές ο διεθνούς φήμης και σπουδαίος ιστορικός ερευνητής κ. Αργύρης Πετρονώτης από το Α. Π. Θ που μίλησε για την σημασία της αποτύπωσης των μνημείων, η καθηγήτρια του Τ. Ε. Ι Δυτικής Ελλάδος κ. Γεωργιάδη που ανέλαβε την παρουσίαση του έργου που έκαναν οι φοιτητές και οι καθηγητές από κοινού για την ιστορική εκκλησία, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών ‘Άνθη της Πέτρας’ κ. Ιωάννης Τσιαούσης ο οποίος μίλησε για τους στόχους της συγκεκριμένης κίνησης πολιτών τους σκοπούς της καθώς και το έργο της ενώ κεντρικός συντονιστής ήταν ο συντάκτης του# ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 και ενεργός πολίτης της περιοχής Θάνος Χουλιαράς.

Παρών στην εκδήλωση όπως προαναφέραμε έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η βουλευτής του Νομού Ηλείας κ. Σαλτάρη, ο πρώην Βουλευτής Νομού Ηλείας κ. Μαρίνος, εκπρόσωπος του βουλευτή Ηλείας κ. Κουτσούκου, ο Δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας κ. Φάμελος, ο εκπρόσωπος της Ι. Μ Τριφυλίας & Ολυμπίας π. Ιωάννης Δέδες, η πρόεδρος φυσικά της Νέας Φιγαλείας κ. Κατσάμπουλα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του δήμου Ζαχάρως – Φιγαλείας κ. Αλεξανδρόπουλος, ιερείς από τη Νέα Φιγάλεια και τη Φασκομηλιά, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων φορέων και σωματείων από την Επαρχία Ολυμπίας και την Γορτυνία, ο αστυνομικός διοικητής του Α. Τ Ζαχάρως, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας Αντιπλοίαρχος Π. Ν Ε. Α Ζώης Υφαντής, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα του δημαρχείου. Επίσης, χαιρετισμό για την εκδήλωση απηύθυναν μέσω τηλεγραφήματος ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Νομού Ηλείας κ. Τζαβάρας καθώς και ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν αντιπρόεδρος του Δ. Σ του δήμου Χρήστος Βλάχος όπως επίσης ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Βαρουξής καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τιμήθηκαν για το σπουδαίο έργο τους οι κ. Πετρονώτης, κ Γεωργιάδου και κ. Τσιαούσης από τους Θάνο Χουλιάρα, π. Αναστάσιο και Ολυμπία Κατσάμπουλα αντίστοιχα με τιμητική πλακέτα. Τέλος, κάτοικοι και φορείς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους επίσημους ομιλητές για διάφορες απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια την εκδήλωσης. Ήταν μια σπουδαία εκδήλωση πολιτισμού που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στη ορεινή και παγωμένη Νέα Φιγάλεια!

Θάνος Χουλιάρας

Δείτε φωτογραφικό υλικό από μια ιστορική εκδήλωση της πόλης της Νέας Φιγαλείας:

2

unnamed

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button