Οικονομία

Πρατηριούχοι: Δυσανάλογος με τις δυνατότητες των Ελλήνων ο ΕΦΚ στα καύσιμα -Η επιβάρυνση ανά λίτρο

Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα είναι δυσανάλογη με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων επισημαίνουν οι πρατηριούχοι.

Οι επιβαρύνσεις αυτές επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, καθώς δεν προηγείται σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων από τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΠΕΚ αναλύει την επιβάρυνση που προκύπτει ανά λίτρο, ενώ σημειώνει και τη μέση λιανική τιμή πετρελαιοειδών προϊόντων στα κράτη της ΕΕ.

Αναλυτικά:

«Κατ’ επανάληψη επισημάναμε τα τελευταία χρόνια εκδίδοντας και σχετικά δελτία τύπου, ότι η αύξηση των ΕΦΚ που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση με τον Ν.4389/2016, στα πετρελαιοειδή προϊόντα ήταν λάθος,

Σήμερα, μετά και από την αύξηση των διεθνών τιμών του BRENT κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι υπερβολικές επιβαρύνσεις του ΕΦΚ, με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σημειωτέον επιβαρύνεται στην Ελλάδα και με ΦΠΑ 24% σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, είναι δυσανάλογες με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων.

Ε.Φ.Κ. που επιβαρύνει σήμερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα ανά λίτρο έχει ως εξής:
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95  0,070 Χ 24% = 0,868 Μέση τιμή λιανικής 1,543
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝ. 0,041 Χ 24% = 0,051 Μέση τιμή λιανικής 1,317
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ. 0,028 Χ 24% = 0,035 Μέση τιμή λιανικής 1,009

Δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων με τον υψηλό ΕΦΚ επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού δεν προηγείται από τα αρμόδια υπουργεία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά κάποιοι φωστήρες ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η μέση τιμή λιανικής των πετρελαιοειδών προϊόντων στις 8/1/2018 στα κράτη μέλη της Ε.Ε διαμορφώνεται ως εξής:
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28”  1,382 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 1,421
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝ. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28”  1,283 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 1,286
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28” 0,766 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 0,753

Παρά τις προσδοκίες, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από το υψηλό ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τελικώς, ο χωρίς σχετική μελέτη επιπτώσεων υψηλός ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, ποιους εξυπηρετεί; την εθνική οικονομία;, την ανάπτυξη της οικονομίας;, την αύξηση των δημοσίων εσόδων;, την μείωση του κόστους των παραγόμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, την μείωση του μεταφορικού κόστους, ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;;;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button