Αγροτικά

Προς άρση τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο για αγρότες εξωδικαστικού

Επέκταση της χρήσης της πλατφόρμας σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στην κανονική διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ιδίως αγροτών ή ελεύθερων επαγγελματιών, που όμως επιθυμούν να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους με τους χρηματοδοτικούς φορείς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου στη Βουλή από την κυβέρνηση και η συζήτησή του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 του μήνα. Επίσης προβλέπεται άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το υπουργείο τώρα μιλάει για έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ένταξης στον εξωδικαστικό στις 18 με 20 Ιουνίου.

Τα παραπάνω αναφέρονται στη σελίδα 37 άρθρο 54 στην Αιτιολογική έκθεση για το μεσοπρόθεσμο.pdf 

Να σημειωθεί ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και η γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχουν αναγγείλει εδώ και καιρό την έναρξη της σχετικής πλατφόρμας για την ένταξη των αγροτών στον εξωδικαστικό αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews αυτό οφείλεται στο γεγονός της μη βεβαίωσης των αγροτικών χρεών από τον ΟΓΑ και κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης τοποθετεί τώρα ως στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 18 με 20 Ιουνίου την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των αγροτών για ρύθμιση ή συμβιβασμό κόκκινων δανείων σε τράπεζες που βρίσκονται σε εκκαθάριση (παλιά ΑΤΕ κ.λπ.), αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μάλιστα, όπως δήλωσε από την Κρήτη σε πρόσφατη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε η ομάδα αμπελουργών και ελαιοκαλλιεργητών του νησιού «η μέχρι τώρα καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις για ενεργοποίηση της διαδικασίας, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι οφειλές των αγροτών προς το ΕΦΚΑ για το έτος 2017».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι υπαχθούν στη ρύθμιση:

  • θα έχουν 100% διαγραφή τόκων
  • εφαρμογή του Νόμου 3259/2004 για τα πανωτόκια
  • και έως 60% διαγραφή κεφαλαίου κατά περίπτωση

Σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα της ρύθμισης, έχει ξεκαθαριστεί πως το οφειλόμενο ποσό, θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του δανείου που ελήφθη, σε σχέση με την εξασφάλιση του χρέους του και ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών (υποθήκες, προσημειώσεις).

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button