Αγροτικά

Πρόβλεψη για υψηλή ελαιοπαραγωγή οδηγεί την τιμή κάτω από τα 3 ευρώ

Πίεση τιµών φέρνει η αύξηση 27% που αναµένεται στην ελαιοπαραγωγή της νέας σεζόν 2017-2018. Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου, κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό έπεσε η τιµή παραγωγού στην Ελλάδα από τα 3,90 ευρώ, που ήταν τον Οκτώβριο, ακολουθώντας σταθερά πτωτική πορεία.

Μείωση των διεθνών τιµών σε σχέση µε τον προηγούµενο Απρίλιο βλέπουν οι παραγωγοί ελαιολάδου, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (ΙΟC), για την περίοδο 2017-2018. Σύµφωνα µε τα στοιχεία η τιµή παραγωγού στην Ελλάδα είναι στα 2,78 ευρώ το κιλό, µειωµένη κατά 24%. Αντίστοιχη πτώση παρουσιάζει η Ισπανία µε την τιµή παραγωγού να διαµορφώνεται στα 2,99 ευρώ το κιλό, δηλαδή 25% κάτω σε σχέση µε τον περασµένο Απρίλιο. Σταθερή στα 4,06 ευρώ το κιλό η τιµή στην Ιταλία, σηµειώνοντας µείωση 32%, ενώ στην Τυνησία η πτώση αγγίζει το 19% µε την τιµή στα 3,43 ευρώ το κιλό.

Στους 320.000 τόνους ελαιολάδου εκτιµάται η παραγωγή της Ελλάδας για την περίοδο 2017-2018, που σηµαίνει µια αύξηση της τάξης του 64,1% σε σχέση µε την προηγούµενη ελαιοκοµική σεζόν. Κακή η χρονιά για την Ισπανία, ενώ η Ιταλία ανακάµπτει σε σχέση µε πέρσι και υπερδιπλασιάζει την παραγωγή της. Η παραγωγή στην Ιταλία θα φτάσει τους 432.000 τόνους που µεταφράζεται σε αύξηση 137%. Αντίστοιχα καλά θα πάει και η Πορτογαλία, η οποία µε αύξηση 80% θα βγάλει φέτος 125.000 τόνους. Αντιθέτως στην Ισπανία αναµένεται πτώση περίπου 3%, αφού δεν θα ξεπεράσει τους 1.250.000 τόνους.

Εν τω μεταξύ, καθόλου ικανοποιηµένοι δηλώνουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τόσο µε τις πωλήσεις όσο και µε τις τιµές στο ελαιόλαδο. Οριακά πάνω από τα τρία ευρώ έχει διαµορφωθεί η τιµή, ποσό λίγο διαφορετικό από τα στοιχεία του ΙΟC, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει κάποια πιο σαφής εικόνα για τις τιµές στο προσεχές διάστηµα, µε τους παραγωγούς να βρίσκονται σε κατάσταση αναµονής.

«Δεν είµαστε µε τίποτα ικανοποιηµένοι, από τα 3,80 ευρώ πέσαµε στα 3,05 ευρώ. ∆εν είναι τιµές αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Agrenda ο διευθυντής της ΕΑΣ Μολάων, Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος µάλιστα απέδωσε τις χαµηλές τιµές στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button