Αγροτικά

Πρόωρη η καμπάνια στην Ηλεία για να σωθεί η βιομηχανική

την Δευτέρα 9 Ιουλίου, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά, μπήκαν σε λειτουργία οι δύο από τις πέντε γραμμές του εργοστασίου της Eλαΐς – Unilever στη Γαστούνη, ενώ από την Πέμπτη 12/7 έβαλε μπροστά τις μηχανές και η Κύκνος, προκειμένου οι δύο εταιρείες να προλάβουν να «σώσουν» ένα μέρος της φετινής παραγωγής βιομηχανικής από τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές.

Στις πρώτες ποσότητες που παρέλαβε η Unilever καταγράφηκαν μειωμένα brix, κάτι που σημαίνει και χαμηλότερες αμοιβές για τους παραγωγούς, τη στιγμή που και οι ποσότητες είναι σημαντικά μικρότερες. «Μέχρι στιγμής, οι όγκοι στις πρώιμες είναι κατά 35% μειωμένοι. Φοβάμαι ότι συνολικά στις πρώιμες οι απώλειες θα είναι της τάξης του 35%-40%, γιατί όσο περνούν οι μέρες και μπαίνουμε και σε άλλα χωράφια βλέπουμε την έκταση της ζημιάς που προκάλεσε η βροχή», αναφέρει στην «ΥΧ» η διευθύντρια του εργοστασίου, Στέλλα Γεωργανά. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, από την περιοχή της Μυρτιάς, δεν θα συγκομιστούν περισσότεροι από 3.000-4.000 τόνοι, ενώ η εταιρεία υπολόγιζε 9.000 τόνους. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στις περιοχές του Κόροιβου και του Κουρτεσίου, όπου το ποσοστό της ζημιάς υπολογίζεται στο 25%-30%.

 

Στους πρώτους 1.000 τόνους που παραδόθηκαν, η εταιρεία μέτρησε 4,5-4,6 brix, όταν οι ποσότητες που παραλαμβάνει από τις πρώιμες φυτεύσεις υπό κανονικές συνθήκες κινούνται πάνω από τα 5 και φτάνουν μέχρι τα 5,2 brix. Συνολικά, για τη χρονιά, η κα Γεωργανά εκτιμά: «Θα είμαστε ευτυχείς, εάν φέτος πάρουμε 36.000 τόνους από τους 43.000-45.000 τόνους που παραλαμβάνουμε άλλες χρονιές».

Αγγίζουν το 30% οι απώλειες

«Δοκιμαστικό» χαρακτήρισε το πρώτο διήμερο της φετινής λειτουργίας του εργοστασίου της Κύκνος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μανουσάκης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μεγάλης έκτασης ζημιά, η οποία, όπως λέει, μπορεί να αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί με ακρίβεια, ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν και χωράφια που δεν θα συγκομιστούν καθόλου. Πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, αναμένεται να υπάρξει και με τις όψιμες φυτεύσεις, καθώς έχει ανακοπεί ο κύκλος, κάτι το οποίο επίσης θα φανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια στην πορεία.

Για ζημιές της τάξης του 40%-50%, κάνει λόγο στις πρώτες εκτιμήσεις του ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος. Στις περιοχές Καλλίκωμου, Κουρτεσίου και Κατάκολου εντοπίζονται τα πιο εκτεταμένα προβλήματα στις πρώιμες φυτεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πλημμύρισαν χωράφια στη Θεσσαλία

Στις 23 Ιουλίου –όπως είχε δηλαδή προγραμματιστεί αρχικά, αλλά περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές– θα αρχίσει να παραλαμβάνει στη Θεσσαλία η Δ. Νομικός ΑΕ, όπως λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της επιχείρησης, Δημήτρης Νομικός. Η Θεσσαλία μετράει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά απώλειες τόσο στον όγκο των παραδόσεων όσο και στην ποιότητα, καθώς η καλλιέργεια επλήγη από χαλάζι και βροχές. Και φέτος, λίγο πριν ολοκληρωθεί η καλλιέργεια και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η καμπάνια, τα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου σαββατοκύριακου, που έπληξαν περίπου 10.000 στρέμματα καλλιεργειών κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων, προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπου 1.000 στρέμματα της καλλιέργειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Νομικό, περίπου 200-250 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από χαλάζι και άλλα 1.000-1.500 στρέμματα έχουν μικρότερες ζημιές.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button