Κόσμος

Πόσα αεροπλανοφόρα υπάρχουν στον κόσμο;

Τα αεροπλανοφόρα είναι μακράν τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία που μπορεί να διαθέτει στην δύναμη του το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας. Και παρόλο που η κατασκευή και η συντήρησή τους είναι δαπανηρή, όπως λένε όλα τα επιτελεία στρατού, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε λειτουργικότητα ένα αεροπλανοφόρο σε συνθήκες μάχης. Γι’ αυτό και πολλές χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν τον στόλο αεροπλανοφόρων τους, ενώ κάποιες άλλες προσπαθούν να γίνουν  κι αυτές μέλη του κλειστού «κλαμπ» χωρών που τα έχουν στην κατοχή τους.

Πάντως αν πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλά (ίσως να σας έχει δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση από τις ταινίες) τότε κάνετε λάθος. Αυτή την στιγμή, μόλις 20 είναι τα αεροπλανοφόρα στον κόσμο που είναι πλήρως λειτουργικά. Δεν μετράμε αυτά που είναι υπό κατασκευή ή στα σχέδια των εκάστοτε χωρών. Αυτά τα 20 ανήκουν σε μόλις 8 χώρες, με τις 5 από αυτές να έχουν από ένα. Οι Ισπανοί τα απέσυραν και οι Αυστραλοί και οι Βραζιλιάνοι τα έχουν παροπλισμένα.

Οι χώρες που έχουν από ένα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Ρωσία και η Γαλλία. Από δυο έχουν δυο χώρες. Η Κίνα και η Ιταλία. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα ανήκουν εκεί που φαντάζεστε. Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή 11 αεροπλανοφόρα  σε υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέχουν πάνω από το 50% των αεροπλανοφόρων στον κόσμο. Φυσικά μιλάμε γι’ αυτά που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Αυτή την στιγμή, ακόμα 8 αεροπλανοφόρα βρίσκονται υπό κατασκευή από 7 διαφορετικές χώρες. Οι 6 από αυτές (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιταλία, Ινδία, Ην. Βασίλειο), έχουν ήδη αεροπλανοφόρα στον στόλο τους και σκοπεύουν να τα αυξήσουν. Μόνο μια από αυτές τις 7 χώρες δεν έχει προς το παρόν αλλά όπως έχει ανακοινώσει , θα είναι έτοιμο το 2021. Αυτή η χώρα είναι η Τουρκία και το αεροπλανοφόρο της, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2016, θα ονομαστεί TCG Anadolu.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button