Αγροτικά

Πώς πολεμούν την xylella οι Ισπανοί;

Ο Απρίλιος που πέρασε ήταν κρίσιμος μήνας, όσον αφορά το θέμα της xylella fastidiosa, αφού το βακτήριο που απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ελαιόδενδρο της ηπειρωτικής Ισπανίας (στην περιφέρεια της Μαδρίτης), αλλά και για πρώτη φορά στην κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγό περιφέρεια του πλανήτη, την Ανδαλουσία (σε καλλωπιστικά φυτά σε φυτώριο). Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας από τις αρμόδιες ισπανικές αρχές αρχές αποτελεί στοιχείο κλειδί και θα κρίνει την προστασία των ισπανικών και των ευρωπαϊκών ελαιώνων.

Σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο, η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο έχει γίνει εκτεταμένη δειγματοληψία από ελαιώνες και άλλες ευαίσθητες καλλιέργειες (περίπου 500 δείγματα) της περιοχής γύρω από το σημείο του πρώτου εντοπισμού. Επιπλέον, τα δέντρα σε ακτίνα 100 μέτρων (περίπου 300) ξεριζώθηκαν και καταστράφηκαν για προοληπτικούς λόγους. Σε περίμετρο 500 μέτρων από το σημείο του εντοπισμού ξεκίνησαν μέτρα φυτοπροστασίας και ψεκασμοί κατά των εντόμων που μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο. Επιπλέον, γίνονται επιθεωρήσεις σε φυτώρια της περιοχής και επιχειρείται να εμποδιστεί η μετακίνηση φυτικού υλικού.

Επιπλέον, η περιφέρεια έχει οργανώσει αρκετές συσκέψεις με εκπροσώπους των παραγωγών και των συνεταιρισμών που λειτουργούν στην περιοχή (Villarejo de Salvanés, el Seprona), φυτώρια και τους πληγέντες, προκειμένουν να συζητηθούν τα μέτρα που έχουν παρθεί και να καθοριστούν οι αποζημιώσεις.

Αντίστοιχα άμεση ήταν η κινητοποίηση και των περιφερειακών αρχών της Ανδαλουσίας στο άκουσμα της είδησης για το πρώτο κρούσμα xylella σε καλλωπιστικό φυτό εισαγωγής σε θερμοκήπιο της περιφέρειας. Η τοπική κυβέρνηση κήρυξε σε ζώνη πληγείσα από την xylella το σύνολο του θερμοκηπίου (το οποίο βρίσκεται στα όρια του δήμου El Ejido) όπου έγινε ο αρχικός εντοπισμός. Τα φυτοπροστατευτικά μέτρα που εφαρμόζονται στις γύρω περιοχές περιλαμβάνουν ψεκασμούς και άλλα μέτρα εναντίον των εντόμων που μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο, καθώς και καταστροφή όλου του φυτικού υλικού του θερμοκηπίου όπου εντοπίστηκε το προσβεβλημένο φυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button