Κόσμος

Ρωσίδα φλαουτίστα έπαιζε Μότσαρτ ενώ της έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου [εικόνα]

Ιστορία έγραψε μια ρωσίδα φλαουτίστα που έπαιζε συνθέσεις των Μότσαρτ και Μπαχ ενώ υποβαλλόταν σε επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από τον εγκέφαλό της στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γκρατς στην Αυστρία.

Η 28χρονη Σοφία Πινάεβα προτίμησε να μείνει ξύπνια στο χειρουργείο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ήταν υψηλότερος ο κίνδυνος απώλειας ορισμένων εγκεφαλικών λειτουργιών κατά την επέμβαση. Φυσικά, άλλο είναι να μένεις ξύπνος, κι άλλο να παίζεις φλάουτο την ώρα που το νυστέρι σκαλίζει τον εγκέφαλό σου…

«Εξωτερικά αν το δει κανείς, είναι μάλλον ασυνήθιστο», δήλωσε γελώντας η μουσικός στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Αλλά, όπως είπε, δεν υπήρχε περίπτωση να μην παίζει φλάουτο στη διάρκεια της εγχείρησης.

«Έπαιζα Μπαχ, Μότσαρτ, Προκόφιεφ, ό,τι μου ερχόταν στο μυαλό», πρόσθεσε.

Αν δεν έπαιζε φλάουτο η ασθενής, οι χειρουργοί του LKH Uni-Klinikum Graz θα χρησιμοποιούσαν άλλους τρόπους για να βεβαιωθούν ότι το μυαλό της λειτουργεί κι ότι έχει επίγνωση. Στο παρελθόν ορισμένοι ασθενείς κλήθηκαν να αναγνωρίσουν διάφορα αντικείμενα ή ζώα από φωτογραφίες ή να κάνουν μαθηματικές εξισώσεις στη διάρκεια τέτοιων επεμβάσεων.

Ο όγκος στον εγκέφαλό της ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από τρία χρόνια, όταν έκανε μαγνητική τομογραφία μετά από μια πτώση με το ποδήλατό της. Στο χειρουργείο της αφαίρεσαν μόνον τον μισό όγκο, αφού για να αφαιρεθεί ολόκληρος θα έπρεπε η 28χρονη να είχε κάνει ολική νάρκωση με κίνδυνο να χάσει κάποιες κρίσιμες εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι γιατροί παρακολουθούν την εξέλιξη του γλοιώματος. «Με την αφαίρεση του μισού όγκου, κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο», λένε.

Τώρα, έναν περίπου έναν χρόνο μετά την εξάωρη επέμβαση, η Πινάεβα συνεχίζει κανονικά τη ζωή της. Παραδίδει μαθήματα μουσικής, συνεχίζει να τραβά φωτογραφίες, που είναι το χόμπι της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

«Έχω όγκο στον εγκέφαλο», λέει. «Κάποιοι με θεωρούν ξεγραμμένη. Αλλά η ζωή συνεχίζεται. Είναι σημαντικό για μένα να αποδείξω ότι η διάγνωση αυτή δεν είναι θανατική καταδίκη»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button