Lifestyle

Σαν σήμερα, 23/1 | Αλέξανδρος Ωνάσης | Το τραγικό τέλος του & η αρχή της `κατάρας` μιας δυναστείας

Γεγονότα

1556: Περισσότεροι από 830.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον πιο θανατηφόρο σεισμό στην ιστορία, στην επαρχίας Σάνξι της Κίνας.

1924: Σχηματίζεται στη Βρετανία η πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών.

1929: Πυρκαγιά καίει τη μισή σχεδόν ελληνική συνοικία των Ταταύλων στην Κωνσταντινούπολη.

1932: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, που θα αγωνιστεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα τρεις φορές.

1937: Στη Μόσχα 17 ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος παραπέμπονται σε δίκη κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία οδηγούμενη από τον Τρότσκι, η οποία είχε στόχο την ανατροπή του Στάλιν.

1950: Η Ιερουσαλήμ ανακηρύσσεται επίσημα ως η νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ.

1960: Ο φυσικός Ογκίστ Πικάρ και ο γιος του Ζακ φτάνουν με το βαθυσκάφος «Τεργέστη» σε βάθος 10.750 μέτρων στη θάλασσα της νήσου Γκουάμ στις Φιλιππίνες, πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ.

1978: Η Σουηδία απαγορεύει την κυκλοφορία των σπρέι με αεροζόλ, εξαιτίας της ζημιάς που προκαλούν στο όζον.

1996: Η Ελλάδα υποβάλλει επίσημα υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Γεννήσεις

1832 : Εντουάρ Μανέ, Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1783: Μαρί Ανρί Μπέιλ ή Σταντάλ, Γάλλος συγγραφέας.

1928: Ζαν Μορό, Γαλλίδα ηθοποιός.

1957: Καρολίνα του Μονακό

Θάνατοι

1973: Αλέξανδρος Ωνάσης

Μοναχογιός του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη  από το γάμο του `Ελληνα κροίσου με την πρώτη του γυναίκα Τίνα Λιβανού. Από Πέρασε ξένοιαστα παιδικά χρόνια, ωστόσο οι σχέσεις του με τον πολυάσχολο και διάσημο πατέρα του δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μητέρα και δεν του άρεσε που χώρισαν οι γονείς του και που παντρεύτηκε ο πατέρας του  τη Ζακλίν  Κένεντι.

Είχε μεγάλο πάθος με την  ταχύτητα και τα ακριβά σπορ αυτοκίνητα. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν η κατά 16 χρόνια μεγαλύτερή του Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν, μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία και διάσημη κοσμική. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης  ποτέ δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση.  Στις αρχές της δεκαετίας του `70 ο Αλέξανδρος ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το μοιραίο τέλος του νεαρού Ωνάση ήρθε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», έπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και αφήσε στο ΚΑΤ την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω βαρειών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Για την ακρίβεια, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, οι γιατροί αφαίρεσαν  τη μηχανική υποστήριξη, καθώς ήταν “κλινικά νεκρός”. 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και μαθαίνοντας τί συνέβη, κατέρρευσε. Ήταν σίγουρος  ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Αργότερα, οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν όταν και τα τρία πορίσματα που εκδόθηκαν για το δυστύχημα συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι προκλήθηκε από την ανάποδη τοποθέτηση των πηδαλίων κλίσεως. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα το αεροπλάνο να μην υπακούει στις εντολές του πιλότου.

Ως «δολοφόνοι» του Αλέξανδρου Ωνάση έχουν υποδειχθεί κατά καιρούς η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ακόμη και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Επτά μηχανικοί της Ολυμπιακής κατηγορήθηκαν για το δυστύχημα, που αθωώθηκαν στις 7 Νοεμβρίου 1977, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η ταφή του Αλέξανδρου Ωνάση έγινε στο Σκορπιό. Δύο  χρόνια ακολουθησε και ο πατέρας του, ο οποίος δεν συνήλθε ποτέ μετά το θάνατο του γιου του. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» στη μνήμη του μοναχογιού του.

1989: Σαλβαντόρ Νταλί, Ισπανός ζωγράφος.

2004: Χέλμουτ Νιούτον, Αμερικανός φωτογράφος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button