Τοπικά Νέα

Σε έξαρση η ιλαρά στη Μεσσηνία με 5 κρούσματα σε τρεις μήνες και 4 ακόμη μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες!

Μόνο στη Μεσσηνία, από το Σεπτέμβριο του 2017, μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες, έχουν νοσήσει 9 άτομα! Μέχρι την περίοδο των γιορτών, σε τρεις μήνες, είχαν νοσήσει ένα παιδί 2,5 ετών, δύο αδέρφια 45 και 48 ετών, μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου της Καλαμάτας και ένας 16χρονος τσιγγάνος.

Ευτυχώς και οι 9 είναι καλά στην υγεία τους και δε νοσηλεύονται πια, όπως δήλωσε στη «Φ», η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Κατερίνα Σπέντζουρα, η οποία εφιστά σε όλους την προσοχή, καθώς ο χειμώνας, είναι ακόμη εδώ. «Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, καθώς το υπουργείο Υγείας αναμένει κι άλλα κρούσματα», σημείωσε η κα Σπέντζουρα, καλώντας κυρίως τους γονείς, να ελέγξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους, για να σιγουρευτούν πως είναι εμβολιασμένα σε δύο δόσεις.

«Σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους ή στη διεύθυνσή μας, όπως και οι γεννηθέντες μετά το 1970, αν δεν έχουν νοσήσει», ανέφερε η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Μεσσηνίας, η οποία τόνισε πως έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί σε σχολεία και έλεγχοι σε βιβλιάρια παιδιών, ειδικά μετά το θάνατο ενός μικρού αθίγγανου στον Πύργο. Το γεγονός ότι ο προβληματισμός παραμένει έντονος, έγκειται στο ότι όσα επιβεβαιωμένα περιστατικά καταγράφηκαν σε τρεις μήνες, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δύο μόνο εβδομάδες σε μόνιμους κατοίκους του νομού, καθώς μέσα στις 15 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, αρρώστησαν, τέσσερα ακόμη άτομα! Πρόκειται για έναν 13χρονο τσιγγάνο, 1 αλλοδαπό που ζει μόνιμα στο νομό και δυο νεαρούς άνδρες από τη Μεσσηνία, έναν 30χρονο και έναν 37χρονο. Από τους αριθμούς και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η «Φ», καταλαβαίνει κανείς, πως η νόσος που έκανε δυναμική… επανεμφάνιση, δεν «απειλεί» μόνο τσιγγάνους ή αλλοδαπούς, όπως πολλοί θέλουν να αφήσουν να εννοηθεί για ευνόητους λόγους, αλλά όλους μας και κυρίως παιδιά και ενήλικες από 20 έως 45 ετών περίπου. Άλλωστε, από τα 9 άτομα που έχουν νοσήσει στη Μεσσηνία, τα 3 μόλις είναι ανήλικα, με δύο από αυτά, τσιγγάνους και έναν μόλις, αλλοδαπό!

ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η ιλαρά, είναι μια ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον… ομώνυμο ιό και εκδηλώνεται σε 3 στάδια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών και ενήλικες μεγαλύτερους των 20 ετών. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια (8%) και σπανίως παροδική ηπατίτιδα. Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής (γιγαντοκυτταρική) ή δευτεροπαθής από μικρόβια (συχνότητα 6%) η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα (7%), η οξεία εγκεφαλίτιδα (0,1%) που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα. Η υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτις (SSPE), είναι σπάνια επιπλοκή, εμφανίζεται μετά παρέλευση κατά μέσο όρο 7 ετών από την εκδήλωση της ιλαράς και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς που παραμένει και πολλαπλασιάζεται μετά την αποδρομή της νόσου. Οι ενήλικες, νοσούν σπάνια από ιλαρά αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό: πνευμονία (30%), μέση πυώδης ωτίτιδα (29%) και  ιγμορίτιδα (25%), ενώ η νόσηση κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ  ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΘΩΣ Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ
«ΘΕΛΕΙ» ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

Τα κρούσματα ιλαράς, εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος, είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών. Πριν την εφαρμογή συστηματικού εμβολιασμού παρατηρούνταν επιδημικά κύματα κάθε 2 με 3 χρόνια, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια και τους θανάτους ως 6 εκατομμύρια ανά έτος! Στις ανεπτυγμένες χώρες, πριν την καθιέρωση του εμβολιασμού, νοσούσε περίπου το 90% του πληθυσμού ως την ηλικία των 15 ετών, όμως μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε η επίπτωση της νόσου έως 98% και σταμάτησε η εμφάνιση επιδημικών κύκλων. Σήμερα, η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενήλικες και επιδημικές εξάρσεις συμβαίνουν όταν αυξηθεί το ποσοστό επίνοσων στον παιδικό πληθυσμό. Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εξάλειψη της νόσου από την Ευρώπη μέχρι το 2010,  δεν επετεύχθη, παρά την εφαρμογή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου.

Η ΕΞΑΡΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ» ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η

«ΜΟΔΑ» ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΟΝΙΩΝ…

Το αποκαλούμενο «αντι-εμβολιατσικό-κίνημα», οδήγησε ξεκάθαρα, στην αύξηση των κρουσμάτων εμφάνισης ιλαράς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους επιστήμονες να αναζητούν πειστικούς τρόπους να «αναγκάσουν» πολλούς γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η «μόδα» αυτή, αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι, επικίνδυνη και η  διαδικτυακή… μελάνη που χύνεται, αν και πολλή, δεν φαίνεται να είναι αρκετή, όπως και τα λόγια σε επίπεδο καφενείου… Η αλήθεια είναι μια, απ’ όποια οπτική και αν τη δει κανείς και προφανώς, πρέπει να ισχύσουν και στη χώρα μας, τα δέοντα… Η Ιταλία και η Γερμανία, προχώρησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου αυτά να εγγραφούν στα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, υπάρχει ήδη εκ του νόμου, υποχρέωση εμβολιασμού των παιδιών. Ένας νόμος που ως φαίνεται, δεν έχει «τιμωρήσει» με τις επιπτώσεις του, τους… ηθικούς αυτουργούς της έξαρσης αυτής, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια του «απίθανου» σε μια χώρα, όπως η χώρα μας

Να σημειώσουμε πως ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια, μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα, ενώ απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών και ο εμβολιασμός, αν μη τι άλλο, απαραίτητος.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς που έχει καλλιεργηθεί σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας. Το εμβόλιο, συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε ηλικία 12-15 μηνών και 4-6 ετών και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να δίνεται με τη μορφή τριδύναμου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) ή τετραδύναμου εμβολίου (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς).
Το εμβόλιο εξασφαλίζει μακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 15 μηνών, αυτή, ανέρχεται σε ποσοστό 98% ενώ αν εμβολιάστηκαν σε ηλικία 12 μηνών το ποσοστό είναι 95%. Σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών ή ακόμη και σε μικρότερη ηλικία αλλά τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button