Αγροτικά

Σε γκρίζα ζώνη οι πωλήσεις τρακτέρ αγροτών στα Σχέδια

Πρόβληµα θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα όσοι πούλησαν το αναπόσβεστο τρακτέρ τους µετά την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης για να επιδοτηθούν για αγορά καινούργιου, σύµφωνα µε τον προϊστάµενο της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, ΕυθύµηΤσιατούρα, καθώς αυτό αναµένεται να θεωρηθεί ως «τεχνική δηµιουργία των προϋποθέσεων ένταξης».

Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα αναπόσβευστο τρακτέρ (ηλικίας κάτω των 12 ετών) στην εκµετάλλευση γενικότερα ώστε να επιδοτηθεί ο αγρότης για την αγορά τρακτέρ.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει και µία περίπτωση η παραπάνω κύρωση να «πιάσει» και όσους αγρότες έδωσαν το τρακτέρ τους κατά την προδηµοσίευση, κάτι όµως που θα εξεταστεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Υπενθυµίζεται πως µέσα στο επόµενο χρονικό διάστηµα θα εκδοθεί τροποποιητική στα Σχέδια Βελτίωσης που θα περιλαµβάνει διάφορες αλλαγές, όπως το όριο του ενός τρακτέρ ανά Σχέδιο Βελτίωσης.

Πρακτικά αυτό µεταφράζεται πως αν, για παράδειγµα, βάσει του TEReS σε µια εκµετάλλευση αντιστοιχεί ιπποδύναµη κινητήρα 150 αλόγων και στο σχέδιο βελτίωσης ο παραγωγός εγγράψει πρόταση για δύο τρακτέρ µε αθροιστικά ίδια ιπποδύναµη –ένα µε 70 άλογα και ένα µε 80 άλογα- τότε ο δεύτερος ελκυστήρας δεν θα επιδοτείται. Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα αναπόσβευστο τρακτέρ (ηλικίας κάτω των 12 ετών) στην εκµετάλλευση γενικότερα ώστε να επιδοτηθεί ο αγρότης για την αγορά τρακτέρ.

Η ηλικία του µηχανήµατος προσδιορίζεται βάσει της πρώτης άδειας κυκλοφορίας. Αυτό αναµένεται να δηµιουργήσει πρόβληµα σε όσους επιθυµούν να κάνουν τη µετάβαση από τις εκτατικές καλλιέργειες στις δενδρώδεις και δεν θα µπορούν να επιδοτηθούν για τρακτέρ, αν, για παράδειγµα διαθέτουν ένα χωραφάδικο του 2009.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button