Ελλάδα

Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Σε πολύ λεπτές γραμμές κινείται η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία όπως δείχνει το πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων.

Χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με φόντο όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα Ίμια.

Σε δήλωσή του, που μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Aksoy χαρακτηρίζει ανησυχητική τη δήλωση Κοτζιά, στην οποία προειδοποίησε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, πως η Ελλάδα «δεν θα επιδείξει ειρηνική συμπεριφορά».

Ο Aksoy υπενθύμισε την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών την Τρίτη και δήλωσε πως η Τουρκία εξέφρασε την προσδοκία της η Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να χαμηλώσει την ένταση στο Αιγαίο. Παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, η συζήτηση έγινε σε θετική ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα μέσω διαλόγου, πρόσθεσε.

«Στο πλαίσιο αυτό, για ακόμα μία φορά τονίζουμε πως η χώρα μας υποστηρίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Αλλά, δυστυχώς, φαίνεται πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και είναι μακριά από την υπευθυνότητα που απαιτεί η πολιτική του θέση».

Όπως μεταδίδει το Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί τον Έλληνα υπουργό να είναι λογικός και σε συμφωνία με τις κοινές επιθυμίες που διατύπωσαν ο Τούρκος και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Και καταλήγει το τηλεγράφημα του Anadolu: «Σύμφωνα με το ελληνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΜΠΕ, τουρκικό περιπολικό σκάφος διεμβόλισε περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής κοντά στα νησιά Καρντάκ (σ.σ. τα Ίμια) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 12 Φεβρουαρίου. Στις 28 Ιανουαρίου, η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε τον υπουργό άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο από το να προσεγγίσει δύο τουρκικές νησίδες στο Αιγαίο. Οι αξιωματικοί της ακτοφυλακής προειδοποίησαν τον Καμμένο, ο οποίος κατευθυνόταν στις νησίδες Καρντάκ για να ρίξει στεφάνι. Μετά την προειδοποίηση, το ελληνικό σκάφος αποχώρησε από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η διαμάχη Τουρκίας και Ελλάδας εδώ και δεκαετίες για τις ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου έφερε τις δύο χώρες στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης το 1996 και οδήγησε σε επανακλιμάκωση της έντασης φέτος».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να υιοθετήσει τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου που εξαπολύει ευθεία επίθεση στον Νίκο Κοτζιά καταλογίζοντάς του «στάση μη ειρηνική, που ξεπερνά τα όρια και δεν συνάδει με την υπευθυνότητά που απορρέει από τη θέση του».

Το τουρκικό υπουργείο σχολίασε με τον τρόπο αυτό τις τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα Ίμια και τον εμβολισμό του πλοίου «090 Γαύδος» από τουρκική ακταιωρό.

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμής της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Στο ΓΕΕΘΑ δεν επικεντρώνονται μόνο στα Ίμια, καθώς φοβούνται προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και σε άλλα σημεία του Αιγαίου.

Δείτε εδώ τα βίντεο από τη στιγμή που η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό σκάφος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button