Τοπικά Νέα

Σκέψεις για λύση με παραχώρηση στο Μορέα για άλλα 10 χρόνια για Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Καλό Νερό – Τσακώνα

Η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Μορέα για άλλα 10 χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σημαντικά οδικά έργα της Μεσσηνίας μέσα από την επέκταση, βρίσκεται στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τη “συγκρότηση οµάδας εργασίας για την υποβοήθηση της ΕΥ∆Ε/ΚΣΕΣΠ στα πλαίσια της διερεύνησης της δυνατότητας επέκτασης των υφιστάµενων συµβάσεων παραχώρησης αυτοκινητοδρόµων”, ανοίγει προοπτικές για την υλοποίηση των δρόμων Καλαμάτα – Ριζόμυλος (της βελτίωσης, ανακατασκευής του υφιστάμενου) και Καλό Νερό – Τσακώνα.

Η ομάδα θα εξετάσει και θα εισηγηθεί τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης (του Μορέα λήγει το 2038) σε τμήματα που αποτελούν ωφελιμότητα για το ελληνικό Δημόσιο. Και ως τέτοια τμήματα μπορούν να αξιολογηθούν το Καλαμάτα – Ριζόμυλος και το Καλό Νερό – Τσακώνα. Εκτιμάται ότι το έργο της ομάδας εργασίας θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ προβλέπεται να υποβληθεί φάκελος για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, τέτοιοι φάκελοι επέκτασης συμβάσεων παραχώρησης έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. στη Γαλλία και την Ιταλία. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να παίξει η εξεύρεση των χρημάτων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί το κρίσιμο χαρτί. Επαφές έχουν ήδη γίνει με στελέχη της τράπεζας από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, χωρίς να έχει υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα για την ώρα. Το καλό κλίμα με την ΕΤΕπ έχει οικοδομηθεί με τις τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης, μεταξύ αυτών και του Μορέα, που το ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί τους παραχωρησιούχους για την αποπληρωμή των δανείων τους και η τράπεζα δεν χάνει τα χρήματά της.

Στο σκεπτικό της απόφασης του υπουργού αναφέρεται ότι “οι παραχωρησιούχοι σε συναντήσεις µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών διατύπωσαν την άποψη ότι είναι δυνατή, υπό προϋποθέσεις, η επέκταση των υφιστάµενων συµβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόµων για την υλοποίηση νέων έργων”.

Γ.Σ. eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button