Αγροτικά

Σπαζοκεφαλιά για τους αγρότες το νέο E3

Μπορεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων να έχει ξεκινήσει επίσημα εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, ωστόσο, όπως μεταφέρουν στην «Ύπαιθρο Χώρα» λογιστές, πολύ λίγοι είναι μέχρι στιγμής οι αγρότες που έχουν σπεύσει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν αφενός στην καθυστέρηση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου στα ουκ ολίγα προβλήματα που εξακολουθούν να ενσκήπτουν από τη νέα μορφή του E3, η συμπλήρωση του οποίου, υπενθυμίζεται, είναι απαραίτητη προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις των αγροτών, όπως επίσης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδόματα όπως το Κοινωνικό Μέρισμα ή το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι το 2017, δεν έχουν μέχρι στιγμής προσυμπληρωθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να περαστούν στο έντυπο από τους ίδιους τους φοροτεχνικούς.

Πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός -ανάλογα με το αν θεμελιώνουν ή όχι αφορολόγητο- των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking ή/και κάρτες), τα στοιχεία για τις οποίες στέλνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα και καταχωρούνται αυτόματα στο E3. Έτσι, υπάρχουν παραδείγματα όπου στον κωδικό 049 – 050 «Δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών» έχουν συμπεριληφθεί δαπάνες για αγορά αυτοκινήτου ή οικιακού εξοπλισμού -έξοδα τα οποία, ως γνωστόν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατοχυρωθεί η έκπτωση φόρου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους αγρότες και τους λογιστές τους, γιατί σε ενδεχόμενο έλεγχο υπάρχει πιθανότητα να κατηγορηθούν για ανακριβή δηλωθέντα στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button