Εκπαίδευση

Σπουδάζοντας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης

assets_LARGE_t_420_54759630_type13145


Από αυτούς, οι περισσότεροι θα επιλέξουν κάποια άλλη μορφή εκπαίδευσης στη χώρα μας, ενώ ένας επίσης μεγάλος αριθμός θα διαλέξει τον δρόμο των σπουδών στο εξωτερικό και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και τις γειτονικές μας χώρες…

Παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών, οι γονείς -εφόσον φυσικά είναι εφικτό- κάνουν τρομερές θυσίες προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους στην απόκτηση ενός πτυχίου, που θα τα οδηγήσει στη συνέχεια με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Και κάπως έτσι εξηγείται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, αγγίζει το 5,8%, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ δεν ξεπερνά το 3,6%. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι Ελληνες προτιμούσαν τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία λόγω των εξαιρετικών πανεπιστημίων που διαθέτει αλλά και γιατί η απόσταση δεν είναι απαγορευτική.

Η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει, κάτι που ξεκίνησε το 2012, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε μια τεράστια αύξηση στα δίδακτρα. Φέτος, μετά την απόφαση για το brexit, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη περισσότεροι ξένοι φοιτητές (μαζί και οι Ελληνες), θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα πανεπιστήμια της Ουαλίας, της Ιρλανδίας και της Σκοτίας, καθώς τα δίδακτρα είναι χαμηλά (από μηδενικά έως 3.465 λίρες). Επίσης σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον για τις σπουδές σε Γαλλία και Γερμανία (η οποία δεν ζητά δίδακτρα από τους προπτυχιακούς φοιτητές).

Σήμερα το «Εθνος» παρουσιάζει μερικές σημαντικές πληροφορίες για όσους θελήσουν να σπουδάσουν σε κάποια από αυτές τις χώρες, με δεδομένο ότι το κόστος σπουδών από χώρα σε χώρα διαφέρει, καθώς και οι προϋποθέσεις εισαγωγής.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ BREXIT ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Στα ύψη δίδακτρα και διαβίωση στη Βρετανία

Οπως τόνισαν στο «Εθνος» εκπρόσωποι τόσο του Βρετανικού Συμβουλίου όσο και της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η απόφαση για το Brexit δεν θα επηρεάσει τους φοιτητές που και φέτος θα θελήσουν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της χώρας, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει γίνει η αίτηση για την αποχώρηση από την ΕΕ, απόφαση που, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, θα παρθεί ύστερα από 2-3 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως υποστηρίζουν οι Βρετανοί, δεν θα αφήσουν αυτή την απόφαση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε «μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες» της χώρας τους, όπως είναι τα πανεπιστήμιά της, τα οποία προτιμούν οι νέοι από ολόκληρο τον πλανήτη.

Πάντως, προς το τέλος του μήνα τα βρετανικά πανεπιστήμια θα κάνουν επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι φοιτητές.

Το κόστος σπουδών και ζωής στη Βρετανία είναι υψηλό σε γενικές γραμμές, αλλά, όπως παντού, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από πόλη σε πόλη και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για πτυχιακά προγράμματα το κόστος των διδάκτρων διαμορφώνεται ως εξής: Αγγλία έως και £9,000 / έτος. Σκοτία: τα δίδακτρα τα προσφέρει το κράτος στα ΑΕΙ. Ουαλία: £3,465 / έτος. Βόρεια Ιρλανδία: £3,465 / έτος.

Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης
Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης

Χαμηλότοκα δάνεια
Από φέτος η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια και στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, κάτι που μέχρι τώρα παρεχόταν μόνο στους προπτυχιακούς φοιτητές από την ΕΕ.

Μάλιστα η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.

Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά: γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.

Οσον αφορά το κόστος ζωής, στο Λονδίνο ανέρχεται για έναν φοιτητή περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον μήνα για στέγη, φαγητό, μετακινήσεις, διασκέδαση, βιβλία κ.ά. Στις υπόλοιπες πόλεις είναι κάπως χαμηλότερο και υπολογίζεται κοντά στα 900-1.200 ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ & ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου. Ακόμη και αυτήν τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο.

Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με Εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ιδρύματα με φήμη και χωρίς δίδακτρα

Τα πανεπιστήμια της Γερμανίας έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα: καταπληκτική φήμη και δεν απαιτούν καταβολή διδάκτρων. Αυτό είναι πολύ βασικό «ατού» για τους Ελληνες φοιτητές, με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Στη χώρα υπάρχουν 15 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhochschulen).

Οι συνθήκες
Τα πανεπιστήμια αλλά και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αυτήν τη χώρα λειτουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι. Τα περισσότερα έχουν καταπληκτική φήμη, όπως για παράδειγμα αυτό της Χαϊδελβέργης ή της Λειψίας, στα οποία φοίτησαν φημισμένοι επιστήμονες, συγγραφείς, πολιτικοί κ.ά. Πληροφορίες δίνονται από την πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι, Αθήνα 106 75, τηλ.: 210-7285111, 7285242, και από το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ.: 210-3608111-15. Επίσης, από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ.: 2310-889610, και τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Τηλ.: 2310-997556.

ΓΑΛΛΙΑ
Οι όροι εισαγωγής και οι τρεις κύκλοι σπουδών

Το κόστος ζωής και σπουδών στη Γαλλία δεν είναι υψηλό αλλά εξαρτάται από την πόλη και τη φήμη του ιδρύματος. Η εγγραφή στα πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.

1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.

2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο, και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.

3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat ) διαρκεί 3 έτη.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κ.λπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.

Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.

Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει γαλλικά αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη.

Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια ή Grandes Ecoles;

Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr/ από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της 3ης Λυκείου.

Σ’ αυτή την online αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια. Για περισσότερες πληροφορίες: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. e-mail: athenes@campusfrance.org.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2Α. ΤΘ 18103. Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310-821231. e.mail: thessalonique@campusfrance.org και επίσης www.grece.campusfrance.org.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button