Ελλάδα

«Στάχτη» 16,75 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα τα τελευταία 37 χρόνια

Συγκλονιστικά στοιχεία για το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία 37 χρόνια αναδεικνύει έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιείται δύο μόλις μήνες μετά από τη φονική φωτιά στην ανατολική Αττική.

Στην έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική -που δεν συμπεριλαμβάνει στοιχεία για το 2018 αλλά κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πυρκαγιά στο Μάτι– αναφέρεται ότι 16,5 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί σε 55.066 φωτιές στην Ελλάδα από το 1980.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας και για το 2017, καθώς όπως τονίζεται έγιναν «στάχτη» 133.930 στρέμματα σε 1.083 πυρκαγιές.

Η έκθεση σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού, κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός από μια μικρή περίοδο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μάλιστα, τις πρώτες 15 ημέρες της αντιπυρικής περιόδου του 2017 καταγράφτηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζεται, πέρσι σημειώθηκαν πέντε μεγάλες πυρκαγιές σε: Κύθηρα, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Μεσσηνία και Αττική. Η μεγαλύτερη φωτιά ήταν αυτή της Αττικής, που έκανε στάχτη 20.500 στρέμματα.

Σημειώθηκε, επίσης, και σημαντική αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών, καθώς το 2016 είχαν καταγραφεί μόλις 777. Ωστόσο, συνολικά το 2017 κάηκαν λιγότερα στρέμματα, καθώς αρκετές από τις φωτιές αντιμετωπίστηκαν αμέσως μετά το ξέσπασμά τους.

Αναλυτικά, το 2017 ξέσπασαν 216 πυρκαγιές σε Μακεδονία-Θράκη, 142 σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία, 177 σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, 336 σε Πελοπόννησο, δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, 69 στην Αττική, 84 στην Κρήτη και 59 στα νησιά του Αιγαίου.

Κατά την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 3.294 πυροσβεστικά οχήματα -διαφόρων ειδών-, 37 ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη ενώ νοικιάστηκαν και άλλα δέκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Ευρώπη εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ για το 2017.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – μακροχρόνιες ξηρασίες και καύσωνες – επιτείνουν τις δασικές πυρκαγιές και καθιστούν την πυρόσβεση δυσκολότερη. Πάνω από το 90% του συνόλου των δασικών πυρκαγιών έχουν αρχίσει από ανθρώπινες δραστηριότητες, γι’ αυτό η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη στα θέματα πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών και των κινδύνων που αυτές ενέχουν» είπε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα.

Συμπλήρωσε δε: «Πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στη διαχείριση των δασών ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ. Όπως διαπιστώσαμε εκ νέου το καλοκαίρι του 2018, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη όσον αφορά την πρόληψη, και η Ευρώπη πρέπει να εξακολουθήσει να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button