Οικονομία

Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και τα οικογενειακά επιδόματα

Τον κίνδυνο απώλειας των οικογενειακών επιδομάτων αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά που κατά την εκκαθάριση της εφετινής φορολογικής δήλωσής τους πιάστηκαν στα τεκμήρια.
Ηδη περισσότερες από 700.000 οικογένειες έχουν λάβει μέχρι στιγμής τις τρεις πρώτες δόσεις του ετήσιου οικογενειακού επιδόματος, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να δοθούν άλλες τρεις δόσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πληρωμών για τα επιδόματα του 2018 που αποτελείται από 6 διμηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός δικαιούχων που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους μετά τις 20 Ιουλίου μέχρι στιγμής έχουν λάβει μόνο την 1η δόση και όχι τη 2η και την 3η, καθώς η 1η δόση δόθηκε με βάση τα περυσινά κριτήρια, δηλαδή τα εισοδήματα του 2016. Από τη στιγμή όμως που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2017. Τι σημαίνει αυτό;
Οτι αν για κάποιον λόγο ένα νοικοκυριό πιάστηκε φέτος στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και τα πλασματικά εισοδήματά τους ξεπερνούν τα πραγματικά τότε όχι μόνο κινδυνεύουν να μη λάβουν τις υπόλοιπες δόσεις αλλά μπορεί και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν την 1η δόση, καθώς το σύστημα δεν τους θεωρεί πλέον δικαιούχους.
Επίσης, νοικοκυριά που υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις πριν από τις 20 Ιουλίου και έλαβαν τις προηγούμενες δόσεις λόγω τεκμαρτών εισοδημάτων βρέθηκαν σε υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα, άρα έλαβαν μικρότερο ποσό επιδόματος.
Πάντως, λίγες ημέρες μετά την πληρωμή της 3ης δόσης (τέλη Ιουλίου) άνοιξε και πάλι η εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ για υποβολή αίτησης Α21 για το επίδομα του παιδιού. Κατά τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για χιλιάδες νοικοκυριά αν τελικά είναι δικαιούχοι και, το βασικότερο, σε ποια εισοδηματική κατηγορία κατατάσσονται. Αίτηση πρέπει να υποβάλουν όσοι δεν το είχαν πράξει έως τις 20 Ιουλίου και θεωρούν ότι είναι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αίτησης οικογενειακών επιδομάτων είναι η 20ή Σεπτεμβρίου προκειμένου να ενταχθούν στις πληρωμές της 4ης δόσης.
Εφόσον εγκριθεί η αίτησή τους, τότε θα λάβουν από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου την 4η δόση αλλά και αναδρομικά όλα τα ποσά που δικαιούνται και αναλογούν στις προηγούμενους δόσεις.
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης Α21 (www.idika.gr) και με χρήση των κωδικών Taxisnet για το ύψος του ποσού που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους στο πλαίσιο της πληρωμής της γ’ δόσης 2018.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button