Αγροτικά

Στο ρεκόρ Γκίνες η 612 μέτρων πλεξούδα σκόρδων της Ν. Βύσσας

Τη δική του θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, κατέχει πλέον το σκόρδο Ν. Βύσσας του δήμου Ορεστιάδας, με την ενιαία πλεξούδα σκόρδων, μήκους 612 μέτρα και 70 εκατοστά, που έμπλεξε, η Δήμητρα Αθανάσοβα-Τζιορίδου, στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης Alexpo 2018, στην Αλεξανδρούπολη.

Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19/6 στις εννέα το βράδυ, στο χώρο της έκθεσης, ενώ ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουνίου και διήρκεσε 17 ώρες. Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί , ήταν τα 300 μέτρα, τα οποία η κ. Τζιορίδου ξεπέρασε το απόγευμα της πρώτης ημέρας έναρξης της προσπάθειας και ο νέος στόχος που τέθηκε από τους εμπνευστές του εγχειρήματος, Επιμελητήριο Έβρου και Συνεταιρισμός Σκορδοπαραγωγών Ν. Βύσσας, ήταν τα 600 μέτρα. Συνολικά , για την πλεξούδα απαιτήθηκαν είκοσι χιλιάδες κεφάλια σκόρδου, βάρους 2,5 τόνων (που παράγονται σχεδόν από δύο στρέμματα), τα οποία μετά από την επίσημη καταμέτρηση που έγινε από την ειδική επιτροπή καταγραφής και επιθεώρησης που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, μοιράστηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Ουγγαρία, με 255 μέτρα μήκος πλεξούδας σκόρδου.

Στόχος των διοργανωτών ήταν η ανάδειξη του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος , που οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι διαθέτει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τη Ν. Βύσσα να «δίνει» στο 70% της εγχώριας παραγωγής σκόρδου.


«Ήταν μία δύσκολη εμπειρία, προσπεράσαμε το ρεκόρ στο Γκίνες κατά πολλά μέτρα, ευχαριστώ την ομάδα μου που με στήριξε και με βοήθησε, σήμερα γιορτάζει όλη η Βύσσα» είπε η κ. Δήμητρα Αθανάσοβα-Τζιορίδου, σε δηλώσεις της λίγο μετά από την ολοκλήρωση της πετυχημένης προσπάθειας της , στις 9 το βράδυ. «Πιστεύουμε ότι δίνουμε μία προστιθέμενη αξία στο προϊόν αυτό.

Μπαίνουμε στο χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής σκόρδου με την επιτυχία μας στο Γκίνες», τόνισε ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ν. Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης, είπε χαρακτηριστικά «Στηρίζουμε και πιστεύουμε πολύ σε αυτό το προϊόν, είναι μεγάλη δύναμη η Ν. Βύσσα, στο ποιοτικό σκόρδο».

Πηγή: ert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button