Οικονομία

Στο 1 τρισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ

Παρέμβαση του Παπαδημούλη για την ανάγκη αποτελεσματικής μείωσης τους

«Αν θέλουμε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια για να στηρίξουν τις επενδυτικές προσπάθειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να δίνουν στεγαστικά δάνεια σε νέα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι, για να βοηθούν start-ups, πρέπει να βρούμε κανόνες που να βοηθήσουν με ένα συμφωνημένο τρόπο να μειωθεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON).

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγγίζουν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και επηρεάζουν και την πορεία της οικονομίας -τόσο των κρατών-μελών, και επομένως και της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ταυτόχρονα απειλούν την υγεία του τραπεζικού συστήματος, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, και συνδέονται και με την παγωμένη συζήτηση για το περίφημο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), τον περίφημο τρίτο πυλώνα, για τον οποίο δεν έχουμε κανένα νέο ουσιαστικό, και καμία πρόοδο ουσιαστική. Και σε αυτό έχει ευθύνη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κινδύνων για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τόσο θα συμβάλλουμε ώστε να προχωρήσει και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων» είπε ο κ. Παπαδημούλης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε: «Ως Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να προσπαθήσουμε, με τις αναγκαίες συζητήσεις, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς και μεταξύ μας, να ωθήσουμε να υπάρξει ευρωπαϊκή εναρμόνιση, κάποιοι κανόνες που να προστατεύουν τους καταναλωτές, και να δούμε πώς θα δημιουργηθεί ένας υποχρεωτικός μηχανισμός προστασίας -το περίφημο backstop- και ένας δεύτερος συμπληρωματικός πυλώνας, τον οποίο θα χειρίζεται, μέσα σε ένα πλαίσιο σαφές, ο αρμόδιος φορέας για την εποπτεία, ο SSM».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button