Οικονομία

Συνεχίζει να υποχωρεί ο χρυσός λόγω του ισχυρότερου δολαρίου

Το ενδυναμωμένο δολάριο και η υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων απομάκρυνε τους επενδυτές από το “ασφαλές” καταφύγιο – Κάτω από τα 1.340 δολάρια η ουγκιά το πολύτιμο μέταλλο

Με απώλειες 0,8% έκλεισε ο χρυσός, καθώς το αμερικανικό δολάριο ανακάμπτει έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων

Με απώλειες έκλεισε σήμερα (20/4/2018) ο χρυσός, καθώς το αμερικανικό δολάριο ανακάμπτει έναντι των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.

Επίσης, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να υποχωρούν τις τελευταίες μέρες, οι επενδυτές απομακρύνονται σταδιακά από τον χρυσό, ο οποίος αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας.

Την ίδια ώρα, τους επενδυτές ανησυχούν οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, με το επιτόκιο του 10ετούς να ξεπερνά το 2,93%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόμοια επίπεδα στο 10ετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ είχαν πυροδοτήσει νωρίτερα αυτόν το έτος το «κύμα» διόρθωσης στη Wall Street.

Στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμβάλλουν και οι – ολοένα και περισσότερες – εκτιμήσεις για «εκτόξευση» του πληθωρισμού, λόγω και της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).

Οι επενδυτές παρακολούθησαν, εν τω μεταξύ, και δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, δήλωσε σήμερα ότι οι συνεχιζόμενες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων είναι η «σωστή πρόβλεψη» για τη Fed για τα επόμενα δύο χρόνια, εν μέσω της ισχυρότερης αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, των δημοσιονομικών κινήτρων, της ισχυρής αγοράς εργασίας, της καλύτερης αύξησης των μισθών και του σταθερού πληθωρισμού.

Ο Williams δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίπεδη καμπύλη αποδόσεων που ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο μήνυμα μιας επόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, δήλωσε ότι δεν διαβλέπει «έναν υπερμεγέθη κίνδυνο εκτόξευσης του πληθωρισμού».

«Όσο αυτή η εικόνα συνεχίζεται, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μπορεί να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια, παρακολουθώντας παράλληλα τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Evans.

Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται σήμερα στο εύρος 1,5% – 1,75% και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,1% – 3,6% έως το 2020.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 0,8% ή 10,50 δολ., στα 1.338,30 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,229 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 107,6 γιεν.

Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός υποχώρησε περίπου κατά 0,7%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button