ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Σωτήρης Γιαννόπουλος: «Η Κυπαρισσία έχει εγκαταλειφθεί. Να αλλάξει ρότα η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα αλλιώς τα βράχια είναι κοντά»

kypar


“Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του Δήμου…”, αναφέρεται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 13 – “Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής” του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.
Η ειδική αυτή δημόσια συνεδρίαση γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου και σ’ αυτή καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς. Φτάσαμε στα μέσα του Ιουλίου και απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας δεν έγινε, ούτε και έχει ενημερωθεί κανένας ότι πρόκειται να γίνει, έστω τις επόμενες μέρες. Δεν έγινε ούτε το 2015, ούτε και το 2016. Προφανώς, μες στην πολύ σκοτούρα της Δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, διέφυγε αυτή η θεσμική της υποχρέωση ή, ίσως, να σκέφτηκε τι απολογισμό πεπραγμένων να κάνει για την Κυπαρισσία; Να πει τι; Να παρουσιάσει τι;

Η Κυπαρισσία, δυστυχώς, βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη εξαιτίας της απόλυτης αδιαφορίας που θρασύτατα και προκλητικά επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα. Ποια είναι η παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στην πόλη της Κυπαρισσίας, τους οικισμούς, τις γειτονιές της; Σχεδόν μηδενική! Ποιες είναι οι παρεμβάσεις στο Κάστρο των Γιγάντων, που υπάρχει μελέτη έτοιμη χάρις στο “Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας”; Στα καλντερίμια και σοκάκια; Τι έκαναν για το κληροδότημα Παναγιώτη Αντωνόπουλου (Κάμπρα) για το οποίο υπάρχει έτοιμη η μελέτη Μανούσου επί δήμου Κυπαρισσίας και από το 2013 ο δήμος Τριφυλίας καθ’ υπόδειξη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού ανέλαβε την εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών; Ποιες ήταν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ιστορική “Αρκαδιά”; Γκρεμίστηκε το Σεπτέμβρη του 2016 η μάντρα στο μπαλκόνι της “Αρκαδιάς” και αναμένουμε να δούμε την υλοποίηση της αποκατάστασής της, στο σύνολο του έργου, και αυτό μετά από έναν “τραγέλαφο” που προηγήθηκε και είναι γνωστός στους πάντες, όπως είναι γνωστό ότι άμα δεν αντιδρούσαν έντονα κάτοικοι, επαγγελματίες, συλλογικοί φορείς και η Αντιπολίτευση στο Δ.Σ. Τριφυλίας και δεν έπαιρνε δημοσιότητα το θέμα στα ΜΜΕ, πολύ πιθανόν να μη γινόταν ούτε καν η μάντρα. Για, δε, την ανάπλαση και άλλες παρεμβάσεις στην Πάνω Πόλη, ας μη “φουσκώνουν” από έπαρση και αλαζονεία οι Δημοτικοί Άρχοντες επειδή, θυμίζω ότι, από το 2013, το 2014 και το 2015 έχω υποβάλει εγγράφως συγκεκριμένες προτάσεις, όμως η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα ούτε που νοιάζεται και γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά και καμία εγγραφή στα τεχνικά προγράμματα του Δήμου Τριφυλίας. Και έργο χωρίς εγγραφή στο Τ.Π., δεν γίνεται! Όπως έχω υποβάλλει και πολλές άλλες προτάσεις για ολόκληρη τη χωρική έκταση της Δ.Κ. Κυπαρισσίας. Να πουν, λοιπόν, τι και με ποιο πολιτικό και ηθικό ανάστημα;

Τι έκαναν για το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της ΕΤΕ, που υπάρχουν έτοιμες κτιριολογική μελέτη και προμελέτη, όπως υπάρχει και νεώτερη συνολική μελέτη και πρόταση αξιοποίησης; Τι έκαναν για το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο, που εδώ και χρόνια μόνο την ταμπέλα έχει απέξω; Πού είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία, που υπάρχει εδώ και χρόνια έτοιμο σχέδιο; Τι έκαναν για το Δημοτικό Στάδιο – Γήπεδο, που υπάρχει εδώ και χρόνια έτοιμη μελέτη; Τι ουσιαστικό έκαναν για το Αθλητικό Κέντρο «Κ. Αδαμόπουλος» και το Κολυμβητήριο; Τι έκαναν για το Γ.Π.Σ. και το Σχέδιο Πόλεως; Για επεκτάσεις των οικισμών; Πού είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός; Ευτυχώς που υπάρχουν και οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι και οι απασχολούμενοι Κοινωφελούς Εργασίας. Πού είναι η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που είχε ψηφιστεί από το Δ.Σ. Κυπαρισσίας τον Απρίλιο του 2009; Μετά την έγκριση και το σχετικό Π.Δ., ανακάλυψε λέει πριν λίγες μέρες η δημοτική Αρχή Τριφυλίας ότι δεν υπάρχουν πινακίδες σήμανσης. Και τότε, πώς πριν από δύο χρόνια το Δ.Σ. Τριφυλίας ομόφωνα έκανε αποδοχή δωρεάς εργασίας για την τοποθέτηση σημάτων κυκλοφοριακής ρύθμισης στη Δ.Κ. Κυπαρισσίας; Τι έκαναν για το εμπορικό κέντρο και την αγορά της πόλης; Τι, ουσιαστικό, έκαναν για την κεντρική πλατεία, εκτός από κάποια ανάθεση (άγνωστο με ποιες διαδικασίες), που ελέγχεται ως προ τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της απόφασης ανάθεσης, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και του συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας; Τι έκαναν για ασφαλτοστρώσεις, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και που οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι από λακκούβες και γρανιά και όχι μόνο σε συγγενείς, φίλους και αυλικούς; Πού είναι η δημοτική οδοποιία του 2016, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2017; Τι έκαναν για παιδικές χαρές και πάρκα; Τι έκαναν για εγκιβωτισμό του ρέματος “Χαμέρη” που βρωμοκοπάει ο τόπος στην είσοδο της πόλης και την Αποβάθρα, που υπάρχουν κατοικίες και τουριστικές επιχειρήσεις; Τι έκαναν για την άρδευση; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις στην Τερψιθέα, το Βαθύ, τη Γιαννίτσαινα, το Ροντάκι, τους Μύλους, τους Μπλεμενιάνους, το Μεταλλείο, τη Μαύρη Λίμνα (Πλετσαίικα), το Μεμί, το Σεργιάνι, το Σανί, τον Καρτελά; Ανύπαρκτες. Μέχρι και τη Γαλάζια Σημαία έχασαν πέρυσι και φέτος δεν έκαναν καν αίτηση. Ας μην κομπάζουν για το πεζοδρόμιο στην παραλία επειδή αυτό αποτελεί “μνημείο” ανικανότητας τήρησης χρονοδιαγράμματος συμβατικής υποχρέωσης και ελέγχεται ως προς τη νομιμότητα της καθυστέρησης υλοποίησης και τελικού συνολικού κόστους. Και δίπλα, ακόμα να αποκατασταθεί ο δρόμος στην κεντρική παραλία του Άι-Λαγούδη. Οι, δε, δρόμοι προς τις παραλίες είναι σχεδόν απροσπέλαστοι. Κατά τα λοιπά, κόπτονται δήθεν για την τουριστική ανάπτυξη, με ιλουστρασιόν φυλλάδια και ταξίδια σε εκθέσεις, χωρίς συγκροτημένο σχέδιο και συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση. Τι έκαναν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα; Τίποτα. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες για τόνωση της αγοράς κι ενίσχυση των καταστημάτων; Ανύπαρκτες.

Ανικανότητα, αδιαφορία, σκοπιμότητα, όποια και αν είναι η αιτία της εγκατάλειψης της Κυπαρισσίας από τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την Κυπαρισσία, το βιώνουν οι κάτοικοι και το διαπιστώνουν οι επισκέπτες: Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και μόνο χάρις στις πρωτοβουλίες συλλόγων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι γίνεται. Από το Δήμο, τίποτα! Ούτε καν τα δημοτικά τέλη, που χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι δημότες της Κυπαρισσίας, ακριβότερα από κάθε άλλη Δημοτική Ενότητα, δεν ανταποδίδει η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα, παρότι είναι υποχρεωμένη να τα ανταποδίδει με υπηρεσίες, δράσεις και έργα στην Κυπαρισσία. Τι γίνονται αυτά τα λεφτά; Πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι κάτοικοι, επαγγελματίες και δημότες της Κυπαρισσίας; Γιατι στους ίδιους και την Κυπαρισσία δεν ανταποδίδονται από τη Δ.Α. Τριφυλίας με τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχει!

Το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας έχει απαξιωθεί από τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα και στην πράξη έχει “καταργηθεί” αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις μας και πλέον ούτε καν ερωτόμαστε ως θεσμικό όργανο!

Με το διαρκές και μονότονο “ανάθεμα” στο παρελθόν που σε κάθε ευκαιρία ρίχνει ο κ. Κατσίβελας, τι νομίζει ότι κάνει; Όντας και ο ίδιος δήμαρχος από 1η Σεπτεμβρίου 2014 έχει ήδη κι αυτός παρελθόν στο Δήμο Τριφυλίας, σχεδόν τριών ετών, και κρίνεται. Δεν είναι στο απυρόβλητο κι ο ίδιος. Να κρίνει και να κατακρίνει, να καταγγέλλει και αναδεικνύει στρεβλώσεις και κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά να έχει και το πολιτικό θάρρος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ευθέως, με το ονοματεπώνυμο εκείνων που διαρκώς λοιδορεί γενικά κι αόριστα και ανώνυμα. Αλλά, αλήθεια, με το διαρκές “ανάθεμα” στο παρελθόν, ποιόν νομίζει ότι λοιδορεί, σπιλώνει, υποβαθμίζει, απαξιώνει και ακυρώνει; Τον ίδιο του το Συνδυασμό και τη Δημοτική του Παράταξη, που δεν προέκυψαν από παρθενογένεση αλλά είναι η συνέχεια των Δημοτικών Αρχών που τα τελευταία χρόνια διοίκησαν την Κυπαρισσία, την Τριφυλία και τους άλλους πρώην δήμους.

Εκτός απ’ το “ανάθεμα” όμως ας ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά και με κανένα θέμα!

Εύχομαι σύντομα η Δημοτική Αρχή να αλλάξει ρότα, αλλιώς τα βράχια είναι κοντά. Και η Δημοτική Αρχή Κατσίβελα ας βουλιάξει, μην πάρει μαζί της – στον πάτο – την Κυπαρισσία και την Τριφυλία!

Σωτήρης Γιαννόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Κυπαρισσίας

19989321_10211233636695224_1868366809535398477_n

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button